Truineer Nieuws melden?

Ziekenhuizen werken samen tegen kanker

De vier ziekenhuizen van het netwerk Zuid-West Limburg pakken uit met een primeur. De voorbije maanden hebben ze intensief samengewerkt om voor vier soorten kankers, een zorgtraject uit te werken waarbij de pati?nt gegarandeerd de best mogelijke behandeling geniet. In welk van de ziekenhuizen van het netwerk de pati?nt zich aanvankelijk aanmeldt, is niet van belang.

© Fotograaf: Truineer

Het gaat dus concreet om een oncologisch netwerk dat van start gaat in het najaar. Het is opgezet door az Vesalius in Tongeren, Jessa Ziekenhuis in Hasselt, Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Voor vier soorten kankers tekenden ze samen specifieke zorgtrajecten of ?zorgpaden? uit. De pati?nt volgt een welomschreven traject in een oncologisch netwerk, met de juiste expertise, onafhankelijk van het ziekenhuis waarin hij of zij wordt behandeld. Dit oncologische zorgprogramma is ??n van de speerpunten van het klinisch netwerk.
De zorgpaden zijn na veel overleg en een grondige voorbereiding bepaald. Het gaat om borst-, prostaat-, dikke darm- en longkanker. De keuze van de aandoeningen is gemaakt door de vier betrokken artsen uit de vier ziekenhuizen en vloeit voort uit de beschikbare expertise en de hoge frequentie van deze kankers. ?De samenwerking van in de prille beginfase is trouwens cruciaal, anders krijg je zo?n omvangrijk project nooit van de grond? zegt dr. Rudolf van Puijenbroek (Sint-Franciscusziekenhuis).
?In Nederland zijn de oncologische zorgpaden al sterk ingeburgerd. We zijn bij de voorbereiding dan ook regelmatig een kijkje over de grens gaan nemen?, zegt prof. dr. Jeroen Mebis (Jessa Ziekenhuis). ?In de zorgpaden staat de pati?nt voorop. Hij of zij volgt een traject met telkens de juiste expertise, onafhankelijk van het ziekenhuis waarin de behandeling gebeurt. Het motto daarbij luidt: behandel dicht bij huis als het k?n, en elders als het mo?t.?
Dr. Jolanda Verheezen (Sint-Trudo Ziekenhuis): ?Welke onderzoeken vinden plaats, wat is de voorkeursbehandeling en welke zijn de alternatieven? Dat staat nu gedetailleerd beschreven. Ook voor bijvoorbeeld de radiologen en pathologen zijn er standaardprotocollen. De minimale inhoud van de verslaggeving is schriftelijk vastgelegd. Dit alles leidt naar een nog meer uniforme, effici?nte en gestroomlijnde behandeling. De lat van onze zorg ligt al hoog; nu leggen we de lat nog een stuk hoger?.
De grootste troef van deze samenwerkingsvorm is dat de vier ziekenhuizen hun kennis, ervaring en medische apparatuur gestructureerd delen als gelijkwaardige partners. ?Doorgaans zullen de pati?nten chemotherapie in hun vertrouwde ziekenhuis krijgen?, zegt dr. Katherine Vandenborre (az Vesalius). ?Maar de geavanceerde robot die bij prostaatkanker wordt ingezet, staat in Jessa. De uroloog van ons ziekenhuis voert deze operaties in Hasselt uit.?
Traditie Met deze eerste concrete samenwerking op netwerkniveau willen we komen tot ??n hechte groep van artsen en verpleegkundigen die over de verschillende ziekenhuizen heen perfect op elkaar afgestemd zijn zodat ze de beste zorg kunnen afleveren aan de pati?nt.
?Dat is op zich geen grote nieuwigheid, omdat onze ziekenhuizen al een lange traditie van samenwerken hebben? vult dr. Rudolf van Puijenbroek (Sint-Franciscusziekenhuis) aan. ?Limburg heeft geen academisch ziekenhuis maar wel uitstekende artsen, met elk hun specifieke expertise, verspreid over verschillende ziekenhuizen. Samenwerken lag altijd al voor de hand.?