Truineer Nieuws melden?

Verrassing: Truiense ‘fruitvloer’ in Spaanse grillroom

Wat was Peter Onkelinx, de baas van Truineer, verrast toen hij tijdens een korte vakantie een etablissement in het Spaanse Cartagena (Murcia) binnenstapte. Hij kreeg plots de vloer in de mot. En wat zag hij? Een houten vloer gemaakt van oude kisten van de Fruitcentrale. Overal Sint-Truiden op de vloer. Pure nostalgie, vintage, en zelfs een beetje thuiskomen.

© Fotograaf: Truineer

Even wat geschiedenis.

Eerst ontstond De ?Fruitveiling van Sint-Truiden en Omstreken?. We schrijven 1948.? Die veiling zou na een fusie met inpakstation Hesbania in 1975 de naam ?Veiling Haspengouw? gaan dragen.? Naar dit voorbeeld richtten fruittelers uit de Voerstreek en het Luikse in 1949 een veiling op te Vis?. In 1974 zou Borgloon fuseren met Vis?.

De ?Mechelse veilingen? vulden het rijtje gemengde veilingen (groenten en fruit) aan vanaf 1950. Twee jaar later kreeg Sint-Truiden zijn tweede fruitveiling: ?Fruitcentrale?. De Glabbeekse ?Veiling Demerland zou in 1990 met de Fruitcentrale samengaan onder de nieuwe naam ?Belgische Fruitveiling?. De rest van de geschiedenis is intussen gekend. In 2016 nam de BFV haar concurrent Veiling Haspengouw over.

In het etablissement in Cartagena kom je met andere woorden een stukje van deze geschiedenis tegen. Een stukje vloer van voor 1990 alleszins. Oerdegelijk en stevig. Je kan er misschien ook ’s zelf naartoe.?

Het adres

Cotton Grill

Calle Puertas De Murcia 11

30201 Cartagena (Murcia, Spanje)