Truineer Nieuws melden?

Veemarktsite wordt groene long met Vlaamse centen

Sint-Truiden krijgt een deel van de ruim 5 miljoen euro subsidie die Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel uittrekt voor onthardingsprojecten en de vergroening van steden. Het gaat om maximaal 250.000 euro voor de herinrichting van de Veemarktsite.

© Fotograaf: Truineer

De stad zal de subsidies gebruiken voor de transformatie van de site van het slachthuis op de Veemarkt. Dat moet een groenblauwe zone worden rond de nog open te leggen Cicindriabeek. Het project is de groene ader die het stadsbestuur tijdens deze legislatuur wil realiseren op de Veemarkt. Het moet een verbinding vormen tussen de binnenstad, het stadspark en het Speelhofdomein aan de ene zijde en het groene buitengebied Bevingen aan de andere kant.
Deze verbinding komt aan de voormalige slachthuissite en zal alleen voor fietsers en voetgangers toegankelijk zijn. Op het overige deel van het domein blijft er ruimte om te parkeren. ?Met een score van 24 op 25 punten kon het voorstel op veel waardering en enthousiasme van de jury rekenen. Stromend water brengt niet alleen rust, maar ook verkoeling in verstedelijkte gebieden. Het is een grote factor in de strijd tegen de klimaatopwarming. Door de Cicindriabeek in onze stad opnieuw open te leggen, ontstaat er een stedelijke groenzone die het stadspark met het Speelhof verbindt en een groene long vormt ter ondersteuning van de geplande stadsontwikkelingsprojecten?, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V).
?De jury beschouwde ons project als een heel voorbeeldig initiatief voor het ontharden van openbare ruimte en het openleggen van een beek. Het project kan dienstdoen als een echte katalysator voor het realiseren van een structurele groenblauwe ader?, vult schepen van Leefmilieu en Groen Ingrid Kempeneers (CD&V) aan.