Truineer Nieuws melden?

Trudo’s Zondag Gasten op zondag 6 oktober

Trudo?s Zondag Gasten op zondag 6 oktober: een veelzijdige talkshow rond muziek en woordkunst! Deze keer ontmoet gastheer Guido Wevers niemand minder dan Bob Permentier, Gilles Ledure en Hind Eljadid.

© Fotograaf: Truineer

Het is bekend: bisschop Remaclus stuurde de jonge Trudo naar het verre Metz om enkele jaren te studeren en tot priester gewijd te worden.? Metz was toen een Europees centrum van politieke en religieuze macht, ook van culturele en intellectuele rijkdom. Trudo was er ?Erasmusstudent? avant la lettre.? ?

In de lente van dit Trudojaar trok theaterkunstenaar Guido Wevers langs oude Romeinse routes op culturele bedevaart naar Metz. De jonge edelman Trudo reisde per paard, wielertoerist Guido op zijn stalen ros.

Als opstapje voor de tweede talkshow Trudo?s Zondag Gasten vertelt gastheer Wevers over zijn muzikale ervaringen en bespiegelingen onderweg naar Metz.

Als afsluiting van Quartz, het internationale strijkkwartetfestival gaat Guido Wevers in gesprek met festivalorganisator Bob Permentier. Hij is ??n van de weinige Belgische fagottisten die de Franse fagot bespeelt. Als solofagottist is hij verbonden aan het National Belgian Orchestra. Sinds het begin van zijn loopbaan is hij zeer actief in het domein van de kamermuziek. In 2016 won hij met B-Classic de Klara-Award.? Zijn lijfspreuk luidt ?klassieke muziek op een niet-klassieke manier programmeren?

Gilles Ledure is directeur van het Brussel cultuurhuis Flagey. Dit internationaal centrum voor beeld en muziek is gevestigd in het voormalige nationale radio- en televisiegebouw, een art-decopareltje. Sinds 2002 kruisen hier verschillende artistieke disciplines elkaar: jazz wereldmuziek, klassieke en hedendaagse muziek, ook films en videoprojecten. Sinds dit jaar is Gilles Ledure juryvoorzitter van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Na de definitieve scheiding van de beide Limburgen in 1839 werd de Truiense abdijru?ne gerestaureerd en uitgebouwd tot het Klein-Seminarie van het bisdom Luik. De bouw van de academiezaal als schoollabo voor welsprekendheid paste in het kader van een revolutionair pedagogische visie.?

Twintiger Hind Eljadid is bezeten door woordkunst.? Vorig jaar ontving ze voor haar sociaal ge?ngageerde slam poetry de BILL Award, de jaarlijkse Vlaamse cultuurprijs voor talentvolle jonge kunstenaars.? Als enige Belg en als enige vrouw sleepte ze de Van Dale SPOKEN Award in de wacht. Slam poetry en spoken word zijn jonge vormen van woordkunst en performance, verwant met rap en hiphop. Guido Wevers gaat in gesprek en maakt voor haarde b?hne vrij.