Truineer Nieuws melden?

Trudo weer levend in unieke tentoonstelling

Nog tot 23 november, de dag van het feest van de H. Trudo, zal in de Minderbroederskerk een unieke tentoonstelling lopen over onze stadspatroon en de 1300-jarige geschiedenis van zijn stadsgenoten. Meer dan een aanrader, een verplichting voor elke Truienaar.

© Fotograaf: Truineer

Naar aanleiding van de Trudofeesten anno 2019 pakt de vzw Abdij, Stad en Regio uit met een tentoonstelling over de H. Trudo en de geschiedenis van Sint-Truiden. DE expo laat de bezoekers opnieuw kennismaken met onze stichter en de abdij waarrond de stad zich door de eeuwen heen gevormd heeft. En niet-Truienaren zijn meer dan welkom om kennis te maken met de bijzondere en rijke geschiedenis van onze stad.
Het zijn bewogen tijden, met roemrijke momenten en duistere periodes, die de geschiedenis van de stad vormgeven. Maar bovenal neemt deze expo je mee in een verhaal vol ambities en teleurstellingen, vol pracht en praal en diepe miserie, met personages die je laten voelen hoe het was om doorheen deze 13 eeuwen in en rond onze stad te leven.
De tentoonstelling brengt een aantal belangrijke objecten en archeologische vondsten bijeen, die nog nooit eerder samen werden tentoongesteld. Zij illustreren de lange en boeiende geschiedenis van Sint-Tuiden.
Ook wordt de link gelegd naar de huidige opgravingen aan de abdijtoren en op de Groenmarkt. De bezoeker leert, met behulp van was hoog technisch wetenschappelijk onderzoek, wat de skeletten van deze voorouders nog kunnen vertellen over hun leefwereld.
Ook de kinderen zijn welkom op deze tentoonstelling. Op hen ligt een aangepast parcours te wachten met een spannende zoektocht.
De tentoonstelling is open tijdens de weekends en op de feestdagen van 8 september tot 23 november van 10 tot 18 uur. Tijdens de weekdagen kan de expo bezocht worden op afspraak en onder begeleiding van een gids.