Truineer Nieuws melden?

Trudo en Am?lia boeien 10.000 Truienaars

Of het allemaal Truienaars waren, durven we te betwijfelen: daarvoor hoorden we te veel Frans in de buurt, maar de markt was stampvol en de terrasjes puilden uit van het volk. Die duizenden keken en luisterden naar een boeiend kijkstuk, een geslaagd alternatief voor een stoet met zingende maagden en relikwie?n waarmee Hasselt en Tongeren hun Maria?s om de zeven jaar eren.

© Fotograaf: Truineer

Er was wat gemor in de straten. Geen processie of stoet voor het zevenjaarlijkse feest van de stichter van de stad? Dat kan toch niet. Het stadsbestuur koos echter voor een andere en dus nieuwe aanpak: de bevolking werd opgeroepen om mee te werken aan een massaspel op de Grote Markt, bijgestaan door een aantal professionele acteurs en actrices en met een al even professionele regie. Het verhaal was eenvoudig en toch verrassend. Trudo ontmoet een overleden vluchtelingetje uit Mossoel aan de hemelpoort. Het meisje blijft Trudo vragen om een verhaal te vertellen, en Trudo vertelt haar het verhaal van de stad en haar stichter. Van het kerkje dat kapotgeslagen werd over de belegering door Karel de Stoute tot de vernieling van de stadswallen door Lodewijk XIV. Natuurlijk konden de lotgevallen van de familie van de Menten de Horne tijdens de Tweede Wereldoorlog niet ontbreken en tenslotte kwam ook de link met de bootvluchtelingen en het asielcentrum naar Sint-Truiden. En om het verhaal helemaal te verklappen, Trudo doet zijn laatste mirakel, en dat was niet de overwinning van STVV in Charleroi.
Hedendaags, modern, soms historisch bij de haren getrokken, maar een waardig alternatief voor traditionele optochten en historische stoeten. Met veel zang en dans, een Christophe Elen in een glansrol als Trudo.
En om toch een beetje kritisch te zijn, de makers van het reclamefilmpje, dat de schatten van Sint-Truiden over de Grote Markt toverde via enkele reuzenschermen, waren blijkbaar niet verder dan de vesten geraakt en vonden in de randgemeenten enkel ? de bloesems waard om te tonen. Jammer, maar dat deed niets af aan het spektakel waarmee Sint-Truiden zijn patroon en stichter op een waardige en moderne eerde. Dus, vanavond met zen allen naar de Grote Markt om mee te genieten.