Truineer Nieuws melden?

Stayen wordt versterkte burcht

STVV en de politiezone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken nemen ongeziene veiligheidsmaatregelen voor de Limburgse derby van komende zaterdag. Bijna 300 agenten en stewards moeten de veiligheid van de supporters garanderen.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Elke supporter van STVV en Genk rekent erop dat STVV-KRC Genk opnieuw een voetbalfeest wordt in plaats van de veldslag waarin de wedstrijd vorige keer is ontaard. Begin dit jaar braken na de derby hevige rellen uit. Nederlandse hooligans verzamelden na het laatste fluitsignaal aan de N3 langs het stadion en gooiden vervolgens zware kasseien richting de Genkse supportersbussen. Daarbij vielen toen verschillende gewonden en sneuvelden tientallen ruiten. De totale schade liep op tot in de tienduizenden euro?s. Zonder te spreken van de vuurpijlen die de kunstgrasmat van Stayen teisterden.
Tijdens risicomatchen zet de politie 120 ? 140 manschappen in, maar tijdens de derby van zaterdag zullen dat er n?g meer zijn. Het Truiense korps krijgt daarvoor bijstand van de federale politie. ?We zullen alle supportersbussen van en naar het stadion begeleiden.?
De club zat de voorbije weken meermaals samen met de politie om niets aan het toeval over te laten. Zo heeft de stad afgelopen zomer al hekken geplaatst op de plek waar de stenengooiers stonden. Daarnaast heeft stadionbeheerder Stayen netten en plexiglas rond het bezoekersvak ge?nstalleerd om te voorkomen dat eventuele vuurpijlen op het kunstgras belanden. Zelf zet STVV zaterdag zo?n honderd stewards in en KRC Genk neemt nog eens 45 stewards mee. Ook de veiligheidsperimeter rond het stadion is uitgebreid. De Nederlandse heethoofden die bij de vorige derby verantwoordelijk waren voor de rellen, zijn uiteraard niet welkom. Er loopt trouwens nog een gerechtelijke procedure tegen hen. Om te vermijden dat er opnieuw ongewenste bezoekers in het sfeervak terechtkomen, kan er bovendien maar ??n ticket per persoon worden gekocht in plaats van vier.