Truineer Nieuws melden?

Slechts ??n op vier kinderen correct vastgemaakt

Slechts 23% van de kinderen kleiner dan 1m35 wordt op een volledig correcte manier vervoerd in de wagen. Nog problematischer is dat 13% van de kinderen zelfs helemaal niet wordt vastgemaakt. Bij een controle aan de basisschool van Brustem bleken 4 chauffeurs hun gordel niet te dragen en 3 kinderen waren niet correct vastgemaakt.

© Fotograaf: Truineer

Kinderbeveiligingsssystemen verminderen de kans op dodelijke verwondingen bij een ongeval met 70% voor kinderen jonger dan 1 jaar en met 55% voor kinderen tussen 1 en 4 jaar. Elk jaar krijgen ongeveer 5000 ouders een boete van 174 euro omdat ze de wet rond kinderzitjes overtreden hebben. Uit onderzoek bleek dat minder dan 1 op 4 correct was vastgemaakt.
De politie geeft daarom goede raad.
??Korte trajecten zijn gevaarlijker dan lange trajecten
??Er zijn meer problemen met kinderzitjes in de rijrichting
??Vooral op de middelste zitplaat achteraan wordt slecht gebruik vastgesteld
??De grootouders geven het goede voorbeeld: bij hen werden geen overtredingen vastgesteld
??De bestuurder moet het goede voorbeeld geven: de gordel aandoen!

In het geval dat je kind helemaal niet is vastgemaakt zijn de gevolgen vaak zeer zwaar. Zo komt de impact bij een botsing met een snelheid van 50 km/u overeen met 35 maal het gewicht van de persoon. Een kind van 25 kg wordt dan een massa van bijna ??n ton.
Een botsing met een snelheid van 50 km/u is te vergelijken met een val van ongeveer 10 meter, dus van ongeveer 3 verdiepingen! Kortom: een niet-vastgeklikt kind vervoeren in de wagen is net alsof je het zou laten spelen op een balkon zonder leuning.

Kinderbeveiligingssystemen verminderen bij een ongeval het risico op een dodelijk letsel met 70% voor kinderen jonger dan 1 jaar en met 55% voor kinderen tussen 1 en 4 jaar. Ondanks deze duidelijk bewezen effectiviteit wordt slechts 23% van de kinderen volledig correct vastgemaakt. Het zorgt ervoor dat de gevolgen bij een ongeval vaak zeer ernstig kunnen zijn.
Tips om foutief gebruik tegen te gaan.
1.?Informeer je tijdig over welk zitje geschikt is voor jouw kind. De kinderzitjes zijn gehomologeerd ofwel volgens gewicht ofwel volgens lengte.
2.?Lees voor de installatie altijd aandachtig de handleiding.
3.?Zorg er altijd voor dat je het zitje in de juiste richting plaatst. Bij babyzitjes wil dit zeggen tegen de rijrichting in.
4.?Zorg dat de gordel steeds het juiste traject volgt: de gordel mag ook niet gedraaid zijn, zo verliest hij aan kracht.
5.?Als je kan kiezen voor een ISOFIX systeem, aarzel dan niet. Deze zijn gemakkelijker te installeren.
6.?Let erop dat er niet te veel speling op de riempjes zit, maximaal een dikke centimeter. Ook de gordel moet overal goed aanspannen.
7.?Zorg dat de riempjes of de gordel steeds mooi over de schouder lopen en dus niet achter de rug of onder de oksel doorlopen.
8.?Klik je kind niet alleen bij lange trajecten vast. Een ongeval kan ook bij korte trajecten gebeuren.
9.?Als je kind zichzelf vastklikt, controleer dan zeker nog eens dubbel of dat wel op een correcte manier gebeurde.