Truineer Nieuws melden?

Protest van Zoutleeuw maakt geen kans

In Dormaal zijn de bewoners niet te spreken over de komst van een asielcentrum. Daar wordt een oud Woonzorgcentrum de nieuwe woonplaats van 130 asielzoekers. ?Veel te veel?, zeggen ze in Zoutleeuw.

© Fotograaf: Truineer

Dormaal is een deelgemeente van Zoutleeuw. Burgemeester Hans Herbots (CD&V) liet al weten dat hij in beroep gaat tegen die beslissing van Fedasil. Fedasil is verantwoordelijk voor de asielcentra in ons land. Ze willen Dormaal helpen bij de voorbereidingen. Fedasil heeft ook voor het eerst gereageerd.
?Wij kunnen niet anders?, luidt het daar. ?Wij moeten elke week 150 extra opvangplaatsen vinden voor asielzoekers. Het staat de burgemeester vrij om juridische stappen te ondernemen. Het stadsbestuur van Zoutleeuw maakt geen schijn van kans om de toekomstige asielzoekers tegen te houden.?
Volgende week zal Fedasil opnieuw samenzitten met de stad Zoutleeuw. ?We gaan overleggen hoe we dit in de buurt gaan aanbrengen?, verduidelijkt Michael Kegels van Fedasil aan ROB-TV.
?Er moet ook met de politie gesproken worden om samen een protocol op te stellen over hoe de samenwerking zal verlopen. Er moet ook overleg gepleegd worden met scholen. Het is heel breed?, aldus Kegels.
Volgens burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) is de inplanting van een dergelijk asielcentrum in een klein dorp als Dormaal met amper 200 huishoudens “niet draagbaar”. Hij zou maximaal 60 asielzoekers willen opvangen. Maar ook in Dormaal zelf is er al fel protest tegen de komst van het asielcentrum. De voorbije tien dagen waren er al felle discussies. Er werden al verschillende zwarte vlaggen uitgehangen.
De burgemeester schreef ook al een brief naar minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Zij blijft echter achter de beslissing Fedasil staan en liet al weten dat er geen wijzigingen komen.
En dus trekt burgemeester Herbots naar de rechtbank. Maar die juridische procedure kan aanslepen en werkt niet opschortend.