Truineer Nieuws melden?

Pieter Van der Aa uit Runkelen exposeert zijn landschappen

Pieter Van der Aa bewandelt als landschapsfotograaf al zijn hele fotografische leven de spanningsvelden in het leven. De landschappen, die daarvan het resultaat zijn, exposeert hij van 8 september tot 8 november in De Bogaard.

© Fotograaf: Pieter Van der Aa

Hij analyseert het landschap minutieus, doordacht, rustig, altijd op zoek naar kleine of grote verhalen.
In ?Mijn landschappen? neemt hij u graag mee op pad naar plekken die hem fascineren. De titel van de tentoonstelling mag u bijna letterlijk nemen, want de foto?s in de galerij ontstonden in de Limburgse mijnstreek. Het zijn stille getuigen van het getouwtrek tussen de mens en de natuur in het zoeken naar houvast en identiteit. Zo bepaalde ook de reconversie, na het sluiten van de mijnen, het landschap doorheen de jaren en liet sporen na. Daar waar de mens de natuur trachtte in te nemen, ?herwint? deze laatste toch vaak terrein.
De winter is Pieters fotografische seizoen. Helemaal ontkleed van gebladerte toont het landschap zich dan in zijn essentie. De overwegend matte, donkere, houtskoolachtige beelden bieden een schijnbaar negatieve kijk op de dingen. Toch speelt hij in elk werk met contrasten, waardoor het witte het zwarte landschap grafisch dooretst. Wie de donkere vlakken van nabij observeert, ontdekt echter ook hier veel tonaliteiten en detail. Zo vloeit er in elk beeld hoop en vooruitkijken.
Tijdens het wandelen kan de natuur hem echter ook onverwacht aanspreken. Hierdoor ontstaat een gratuite dialoog die aanzet tot zelfreflectie. Dat resulteert in beelden die als het ware metaforen zijn voor gevoelens en belevenissen. Hij koos hier opzettelijk voor een glanzende presentatie, die de reflectieve betekenis van de beelden nog meer benadrukt.
Landschappen fotograferen is voor Pieter een verstillen in deze jachtige wereld. De foto?s nodigen u uit om even te ?verlangzamen? en de beelden van dichtbij en veraf te lezen. Zo kan elk onderwerp zijn betekenis krijgen en begint u de landschappen zelf te beleven. Zo worden het uw ?Mijn landschappen?.

Praktisch:
De tentoonstelling in CC De Bogaard loopt van 8 september tot 8 november.
Vernissage: zo 8 sep 2019 om 15 uur.
Inleiding door Olaf Fieber.
Opening door burgemeester Veerle Heeren en schepen van Cultuur Jurgen Reniers.
Live performance door Jan Swerts.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken:
ma tot vr: 12u – 18u, za: 10u – 16u.
Gesloten op 1 en 2 nov 2019.
ARTIST TALK: op za 28 sep en zo 20 okt geeft de kunstenaar toelichting bij zijn werk.