Truineer Nieuws melden?

Met 15.000 kijken naar Trudo

Liefst 15.000 toeschouwers beleefden het voorbije weekend het massaspektakel ?Trudo en Am?lia? op de Grote Markt van Sint-Truiden. Een mix van rasechte Truienaars en professionele acteurs zetten een aangrijpende performance neer. Zo zorgden ze voor een grootse apotheose van een op en top geslaagd weekend dat volledig in het teken van de Trudofeesten stond.

© Fotograaf: Jos Lacroix

?Trudo en Am?lia? zorgden zowel zaterdag als zondag voor uitpuilende tribunes en horecaterrassen. De Grote Markt van Sint-Truiden was voor dit massaspektakel omgetoverd tot een heuse theatertempel waar het leven van Trudo en de geschiedenis van de stad op een sprookjesachtige manier de talrijke aanwezigen beroerden.
Alle belangrijke historische feiten die van Sint-Truiden de trotse stad maken die ze vandaag is, werden in het massaspektakel verwerkt: van de stichting van de Abdij en de mirakels van de Heilige Trudo over de slag bij Brustem en de doortocht van Lodewijk XIV tot het verhaal van de Spookvlieger van Brustem. Met de aangrijpende passages van hoofdrolspeelster Am?lia, een klein meisje uit het vluchtelingencentrum, werd ook een hedendaagse toets aan het geheel toegevoegd. De combinatie van lokale Truiense acteurs – met Christoph Elen in de rol van Trudo – professionele acteurs en verrassende dans- en muziekacts maakte er een onvergetelijke voorstelling van boordevol emotie.
Huzarenstukje
?Dit prachtige massaspektakel is dan ook een resultaat van anderhalf jaar hard labeur. Zoveel tijd verstreek er van het oorspronkelijke idee tot de eigenlijke opvoering van het massaspektakel. Het is daarom voor iedereen die er heeft aan meegewerkt een machtig gevoel om het verhaal van Trudo en de geschiedenis van Sint-Truiden tot leven te zien komen binnen het prachtige decor van onze Grote Markt?, zegt burgemeester Veerle Heeren.
?Er werd geen enige moeite gespaard om van ?Trudo en Am?lia? een succes te maken?, vervolgt burgemeester Veerle Heeren. ?We stelden een ervaren productieteam aan en dat liet de mayonaise tussen professionele en lokale artiesten wonderwel pakken. Dat is een huzarenstukje, want met 26 acteurs, 29 figuranten, 51 dansers, 27 zangers, 40 muzikanten en 18 straatartiesten stond er een grote cast op het podium. Achter de schermen zorgden nog eens meer dan 100 medewerkers (productie, decor, styling, kledij, zang en catering, publieksonthaal) voor een vlot verloop.?
Bedankt!
??Trudo en Am?lia? was een massaspektakel voor en door Truineaars. Naast enkele professionele acteurs zijn de meeste medewerkers en vrijwilligers op het podium en achter de schermen geboren en getogen in Sint-Truiden. De voorbije maanden spendeerden ze al hun vrije tijd aan de repetities. Dit was een unieke ervaring die hen en ons allemaal de rest van ons leven zal bijblijven. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk maakte?, besluit burgemeester Veerle Heeren.