Truineer Nieuws melden?

Haspengouwse bierbrouwers samen in Loon

Zondag vond de vierde editie van de Loonse bierfeesten plaats op het plein aan de Stroopfabriek te Borgloon. Je kon er op de koppen lopen. Opvallend daarbij was de massale aanwezigheid van vele standhouders uit Haspengouw die hun eigen biertje(s) kwamen voorstellen.

© Fotograaf: Truineer

Het opzet is juist om elke bierbrouwer, hoe ?klein? ook, hier zijn product te kunnen laten proeven en aan de man te kunnen brengen. Sommige standhouders hebben slechts ??n bier in het aanbod. So what?! Dat maakt het juist zo mooi. De bierbrouwers maken doorgaans hun product helemaal zelf en artisanaal. Annelies Feytons: ?Onze ?Spookvlieger? is een blond biertje dat rijk is aan aroma?s. We streven naar een mooie balans van zoet en bitter in de smaak. Er zit ook een subtiele dry-hopping bij zodat de aroma?s lichtjes geaccentueerd worden.?
Bij de bezoekers is er opnieuw interesse in bruine biertjes, zoals het bio-bier van Lupulus, goed voor 8,5%. Van het Alkense bier ?Ultima Tripel? is de brouwer erin geslaagd om het bier niet te straf te maken. De proevers bevestigden dat en klasseren het onder de bijnaam ?de zachte tripel?. En Kevin uit Wellen kwam er zijn ?Kurre? (jong zwijn, big) voorstellen, een stevig amberkleurig pittig bier met een toets van stroop.
de Goldenstar-ploeg, die deze bierfeesten organiseert, koos ervoor om in deze editie kunstenaars uit te nodigen en hen als standhouder tussen de bierproducenten te zetten. De titel van dit bierfestival werd ?Beer meets art?. De organisatoren willen het culturele aspect van klassieke kunst zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, maar ook striptekenaars samenbrengen, gekoppeld aan onze rijke biercultuur. Tegenwoordig nog weinig volk naar kunst kijken. Hier wandelen de mensen voorbij en houden ze toch even halt bij de kunstenaar. Een geslaagde combinatie, als je het ons vraagt.
En natuurlijk waren onze Truiense brouwers ook van de partij, en dat zijn al lang geen amateurs meer!