Truineer Nieuws melden?

Europa moet versnelling hoger schakelen

De conclusies uit het nieuwe rapport van het Europees Milieuagentschap zijn duidelijk: de klimaatopwarming heeft een grote invloed op onze Europese landbouw, en dit zowel op een negatieve als positieve manier. Europees Parlementslid Hilde Vautmans reageert.

© Fotograaf: Truineer

Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): ?Het rapport bevestigt wat we al langer weten en zien op het terrein. We hebben de voorbije jaren heel vaak schade aan de teelten vastgesteld als gevolg van de klimaatopwarming, denk maar aan de droogte van 2018 en 2019, de zonnebrand van dit jaar, de Pukkelpopstorm van 2011, de windhoos en rukwinden van van 23 juni 2016, etc.Door het grote belang van de landbouw in Limburg, voelen we de impact van het klimaat op deze sector enorm. En dit niet alleen op een negatieve manier. In onze prachtige provincie hebben we sinds kort immers ook een groeiend aantal wijnbedrijven die fantastische wijnen produceren ?n hiermee prijzen winnen. Toen ik jong was, was wijnbouw nog ondenkbaar bij ons in de streek. De diversificatie van teelten waar het rapport over spreekt als gevolg van de klimaatopwarming, beginnen we hier dan ook steeds vaker vast te stellen. Ook in andere delen van Europa ondervindt men de gevolgen van de klimaatopwarming, al verschillen de effecten per regio. Terwijl de Zuid-Europese landbouw lijdt onder de hitte, heeft de klimaatopwarming voor Noord-Europa eerder positieve gevolgen door de verlenging van het groeiseizoen.?

Het rapport waarschuwt voor vaker voorkomende slechte oogsten en hogere productiekosten in de toekomst. Willen we hier in de toekomst tegen gewapend zijn, zal Europa een versnelling hoger moeten schakelen, aldus het rapport.

?Voor mij is het rapport vooral een stimulans om sneller te werken en nog verder te gaan op het gebied van innovatie. We moeten daarbij durven denken hoe we onze landbouwsector kunnen klaarstomen om de klimaatveranderingen op te vangen. We gaan het namelijk nooit kunnen halen van de mega-rijstvelden in China of de mega-ma?svelden in de VS. Wel kunnen we winnen door in te zetten op innovatie door bijvoorbeeld te kijken welke teelt het beste past bij onze regio of hoe we via precisielandbouw effici?nter kunnen irrigeren en bemesten. Helaas lopen we ook daar achter. Dat moet veranderen. Bovendien hebben we in Europa te factoren waar onze landbouw rekening mee moet houden. De landbouw moet zich constant heruitvinden en daar moeten we als overheid in meegaan door meer te investeren in onderzoek. Cruciaal is wel dat de resultaten van deze onderzoeken naar onze boeren toe vertaald worden en zij ondersteund worden in het maken van de juiste bedrijfskeuzes. pc fruit in Sint-Truiden is hier een erg mooi voorbeeld van.?, besluit Vautmans.