Truineer Nieuws melden?

Eerste schoolstraten in Gingelom

Op maandag 16 september worden de 2 eerste ?schoolstraten? in Gingelom ingehuldigd. Een schoolstraat is een straat die aan het begin en einde van de schooldag tijdelijk wordt afgesloten. In Gingelom is die primeur weggelegd voor BS De Groeiboog aan de Kerkstraat in Mielen-boven-Aalst en aan het ?schoolbaantje? in Jeuk.

© Fotograaf: Truineer

VEILIGER SCHOOLVERKEER

De Kerkstraat en het ?schoolbaantje? zijn vanaf maandag aan het begin en het einde van de schooldag autovrij. De openbare weg is dan voorbehouden voor voetgangers en fietsers.

Schepen Jan Wicheler, bevoegd voor Mobiliteit: ?Tijdens het schooljaar 2018-2019 werd door de Gingelomse scholen, het gemeentebestuur van Gingelom en de provincie Limburg de Mobitool-enqu?te afgenomen bij de ouders. Uit deze enqu?te is gebleken dat ouders de directe schoolomgeving als gevaarlijk ervaren. In eerste instantie willen we met de invoering van de schoolstraat de verkeersveiligheid in de buurt van de school verbeteren. Het spreekt voor zich dat dit ook de luchtkwaliteit ten goede komt. Wij testen deze schoolstraat tot en met 18 oktober 2019. Na de test evalueren we het project. Bij een positieve evaluatie denken we na over een definitieve invoering.?

Bewoners van de Kerkstraat mogen de straat tijdens deze korte periode wel uitrijden. Ze laten de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen voor hen. De hulpdiensten en geregeld openbaar vervoer mogen ook passeren.

VERKEERSVEILIGHEID

Ann Missotten, directeur BS De Groeiboog: ?De verkeerssituatie rond onze school was niet dramatisch slecht maar we merken toch vaak een grote verkeerschaos in de directe schoolomgeving. We zijn blij dat de verkeerssituatie rond onze vestigingen in Mielen-boven-Aalst en Jeuk aangepakt wordt op deze manier.??

SNELLER TE VOET OF MET DE FIETS

De invoering van een schoolstraat betekent meer dan alleen zorgen voor een betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. Schepen Jan Wicheler: ?We hopen dat dit project zal bijdrage tot een zogenaamde modal shift. Dat wil zeggen dat ouders en leerlingen worden gestimuleerd om korte afstanden met de fiets of te voet af te leggen. Doordat er minder verkeersdrukte is aan de scholen, zullen meer ouders en kinderen met de fiets of te voet naar school gaan.?