Truineer Nieuws melden?

Drie monumenten in Heers krijgen veel bekijks

Vandaag vond Open Monumentendag plaats op tal van locaties in Vlaanderen. In Heers zetten drie erfgoedparels de deuren open voor het grote publiek. En overal heerste een gezellige drukte

© Fotograaf: Truineer

De Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk in Heks, gewijd in 1851, omvat onder meer een eikenhouten archiefkast in de doopkapel, een gedenksteen van prins-bisschop de Velbr?ck in het oratorium en een hoofdaltaar in marmer. De kerk werd onlangs heropend na ruim twee jaar restauratiewerken. Er werden herstellingswerken aan de kerkhofmuur en dakconstructie uitgevoerd, een nieuwe verwarmings- en elektriciteitsinstallatie geplaatst en de kerk kreeg een nieuwe laag verf. Voor de gelegenheid was er ook doorlopend live muziek waarbij het Pereboom-Leyser orgel centraal stond als solo- en begeleidingsinstrument.
Ook het boeiende interieur van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingskerk in Veulen kon je ook gaan ontdekken. Pronkstuk in Veulen was het cassettenplafond uit 1627, beschilderd in opdracht van gravin Maria d?Argenteau met taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw, heiligenfiguren en de zestien blazoenen van het geslacht d?Argenteau.
En in het centrum van Heers ligt er al vele jaren een vervallen kasteel waar met de tand des tijds en het weer meer dan 500 jaar geschiedenis dreigt verloren te gaan. Samen met de gemeente werken de vrijwilligers van Heerlijk(heid) Heers aan een plan om het kasteel en de omgeving weer in ere te herstellen. De gemeente stelde ter gelegenheid van Open Monumentendag de plannen voor om, met de hulp van Regionaal Landschap Haspengouw en de provincie, de kapel, de dreef en boomgaard opnieuw hun grandeur van weleer terug te geven. Vrijwilligers van ?Heerlijk(heid) Heers leidden ge?nteresseerden rond op het domein