Truineer Nieuws melden?

Donderdag ‘Herdenking 75 jaar bevrijding zoals toen’

Het is deze maand 75 jaar geleden dat Amerikaans troepen Sint-Truiden verlosten uit de bange oorlogsjaren. Dit belangrijke jubileum wordt feestelijk herdacht met de doortocht van een indrukwekkende re-enactmentshow op de Grote Markt en tal van andere activiteiten.

© Fotograaf: website stad sint-truiden

Het is intussen al driekwarteeuw geleden dat de Tweede Wereldoorlog in onze contreien ten einde liep. Sint-Truiden herdenkt deze maand de 75ste verjaardag van de verlossende bevrijding na jaren van oorlogsellende. Dit jaar wordt deze bijzondere dag in de stadsgeschiedenis gereconstrueerd.

Niet te missen spektakel?

?We voeren onze inwoners dit jaar letterlijk mee naar die verlichtende septemberdag van 1944. Op donderdag 5 september trekt ?The September Odysee? van 13u tot 16u door Sint-Truiden. Ruim 250 militairen uit 20 verschillende landen toeren met originele jeeps, tanks, camions, half-tracks, motoren en pantserwagens door de stad?, zegt schepen van Militaire zaken Ingrid Kempeneers.

Om 12u45 vertrekt de colonne vanuit Loods 66. Via de rotonde aan Stayen zet de parade koers naar de Grote Markt, die ze ? zoals 75 jaar geleden ? langs de Stapelstraat binnenrijdt. Daar start om 13u een static show van meer dan 3 uur. Dat levert een niet te missen spektakel op.

Nooit vergeten

?De re-enactment is de blikvanger van een uitgebreid programma ter nagedachtenis van de 75-jarige bevrijding in Sint-Truiden. Dat is een belangrijke historische gebeurtenis die, uit diep respect voor de mensen die er toen bij waren, nooit mag vergeten worden. Er duiken tussen donderdag 5 en zondag 8 september daarom nog tal van andere activiteiten op?, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.

Zo zijn er enkele meeslepende lezingen in de Academiezaal waar ook een tijdelijke tentoonstelling loopt, vindt er een zangavond met oorlogsliederen plaats in de Keizerszaal en wordt vier dagen lang ?The Last Post? geblazen aan de pui van het stadhuis. Zondag 8 september worden de herdenkingen afgesloten met een bloemenhulde aan het oorlogsmonument in de Stapelstraat. Meer info over al deze activiteiten is terug te vinden op?www.sint-truiden.be/75-jaar-bevrijding.