Truineer Nieuws melden?

26 partners ondertekenen actieplan integraal waterbeleid

Op maandag 30 september tekenen maar liefst 26 partners een ambitieus actieplan tot samenwerking inzake integraal waterbeleid in het stroomgebied van Herk en Mombeek.

© Fotograaf: Truineer

Meer concreet zetten elf Limburgse gemeenten (Alken, Borgloon, Diepenbeek, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Kortessem, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen) samen met het Bekkenbestuur van het Demerbekken, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, provincie Limburg, watering De Herk, Proefcentrum Fruitteelt, Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO-)campus, Natuurpunt, Boerenbond, Landelijk Vlaanderen, Limburgs Landschap, de Limburgse Milieukoepel en 4 administraties van de Vlaamse overheid hun engagement kracht bij.
Bovendien voorziet de Vlaamse overheid budget voor de Herk- en Mombeekvallei via het landinrichtingsproject Water-Land-Schap, een programma dat zich richt op probleemoplossing omtrent water in landelijke gebieden. Ook op Vlaams niveau engageren de partners van het programmateam Water-Land-Schap zich tot verdere samenwerking. De VLM, de VMM, het departement Landbouw en Visserij, het departement Omgeving, ILVO, VITO-Vlakwa, het Agentschap voor Natuur en Bos en Architecture Workroom zullen hiertoe een charter ondertekenen.
Dit alles gebeurt in het kader van de Demerdag, de netwerkdag van het Demerbekken die plaatsvindt in het Kokima Kasteel in Kortessem. Die kasteelhoeve ligt aan de Mombeek. In de omgeving staan grote (beek)herstelprojecten op de planning die het watersysteem en de algemene ecologische toestand van het gebied verbeteren. Dat is goed voor de mens ?n de natuur.