Truineer Nieuws melden?

Volgende week vieren we 75 jaar bevrijding

Het evenement dreigt te verzuipen in de Trudo-gekte, maar nog voor we aan de viering van deze heilige beginnen, vieren we nog de 75ste verjaardag van de bevrijding van Sint-Truiden.

© Fotograaf: Willy Ilsbroucks

Op 8 september donderden de Amerikaanse voertuigen van ?Hell on wheels? de Grote Markt op en maakten een einde aan 4 jaar bezetting, vier jaar ellende en honger, vier jaar schrik, vier jaar dictatuur. En Sint-Truiden viert dat, minder kostelijk dan Trudo, maar toch erg gevarieerd.
Donderdag 5 september 2019, van 13u tot 16u op de Grote Markt wordt de stad oonieuw bevrijd tijdens de ?The September Odyssey?.
Herbeleef de bevrijding van september 1944!

?The September Odyssey? trekt op donderdag 5 september 2019 van 13u tot 16u door Sint-Truiden. Ruim 250 militairen uit 20 verschillende landen toeren met originele jeeps, tanks, camions, half-tracks, motoren en pantserwagens door de stad. Mis hun unieke passage niet en laat je meevoeren naar die verlichtende septemberdag van 1944.
Om 12u45 vertrekt de colonne vanuit Loods 66 via de rotonde aan Stayen naar de Grote Markt. De stoet trekt hierbij ook door de Stapelstraat. Daar start om 13u een indrukwekkende static show van meer dan 3 uur. Kom zeker genieten van het spektakel. De mooi uitgedoste deelnemers gaan ook graag met jou op de foto.

Ontdek ook de andere educatieve activiteiten.

Lezing door Christian Vanhee op donderdag 5 september 2019 om 10u en op zondag 8 september 2019 om 15u in de Academiezaal (Plankstraat, gratis).
Kom meer te weten over de Duitse nachtjagers op de vliegbasis van Brustem, en maak kennis met de spionage- en sabotagetechnieken van de plaatselijke weerstanders.?

Lezing door Jos Lacroix op donderdag 5 september 2019 om 20u en vrijdag 6 september 2019 om 10u
Academiezaal ( Plankstraat, gratis)
Hoe liep WO II ten einde? En wat waren de gevolgen voor Sint-Truiden. Ontdek het op deze boeiende lezing.

Tentoonstelling over 75 jaar bevrijding van donderdag 5 september 2019 tot en met zondag 8 september 2019 van 10u tot 17u (uitgezonderd zaterdag 7 september 2019 om 11u)
Keizerszaal (Diesterstraat 1, gratis)
Ontdek alles over de bevrijding aan de hand van een foto-expo, affiches en krantenartikelen, een vredesverhaal met tekeningen van leerlingen, een kortfilm, en boeken en documentatie.

The Last Post zal elke avond weerklinken van donderdag 5 september 2019 tot en met zondag 8 september 2019 telkens om 18u30 (op zaterdag 7 september 2019 om 11u) Stadhuis (Grote Markt, gratis)
Francis Masure speelt ‘The Last Post’ aan de pui van het stadhuis van Sint-Truiden: een sereen maar beklijvend eerbetoon.?

Zangavond met oorlogsliederen op vrijdag 6 september 2019 om 20u in de Academiezaal ( Plankstraat)
10 euro (glas cava inbegrepen) – tickets via UiTbalie of bij OKRA Sint-Truiden en het koor Amici Cantemus
Het koor ‘Amici Cantemus’ zingt over de gesneuvelden, de bevrijding van Sint-Truiden door het Amerikaanse leger, de aankomst van de Britten voor het Ardennenoffensief, ?n over de liefde.

Tenslotte is er op zondag 8 september 2019 om 11u in de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Grote Markt) een misviering. Na afloop van de misviering leggen we bloemen neer aan het oorlogsmonument in de Stapelstraat. Voor deze plechtigheid zijn ook de familieleden van de slachtoffers van de nazi-razzia uitgenodigd samen met de Amerikaanse, Britse en Canadese burgers van Sint-Truiden.
En dan krijgt Trudo de stad terug!