Truineer Nieuws melden?

Gedenkbord voor Nieuwerkerkenaars

1 augustus 1944 is een dag die de Tweede Wereldoorlog in Nieuwerkerken heeft getekend. Op die dag werden 20 Nieuwerkerkenaren opgepakt en weggevoerd door de Duitse bezetter.

Jean Thomas, die zich inzet voor de oud-strijders, is tevreden dat er nu een herdenkingsplaat staat aan het vernieuwde gemeenteplein.
?Zelf was ik 11 jaar toen de gebeurtenissen zich hier afspeelden?, weet Jean nog. ?Iedereen was in paniek. En volgens de kapelaan had ?het grootste onheil? ons dorp getroffen. Twintig inwoners werden opgepakt en meegenomen. Een van hen werd daarbij doodgeschoten, de anderen belandden in de gevangenis. Acht van hen zouden later naar concentratiekampen worden afgevoerd. Maar ??n zou het overleven en achteraf kunnen terugkeren.?
Jean Thomas wil de herinnering aan de oorlogsslachtoffers levend houden, en naar zijn gevoel was er te weinig aandacht voor. Hij vindt het daarom ook jammer dat de gemeente niet is ingegaan op het voorstel om het vernieuwde gemeenteplein de naam Weggevoerdenplein te geven. ?Maar ik ben wel tevreden dat, na 75 jaar, aan de zijmuur van de kapel een herdenkingsplaat is aangebracht voor de inwoners die naar concentratiekampen werden weggevoerd?, besluit Jean Thomas.

© Fotograaf: Luc Engelbosch