Truineer Nieuws melden?

Wijnweekend op kasteeldomein van Duras

Dit weekend presenteert Peter Nijskens uit Wilderen (Sint-Truiden) met trots in primeur zijn Clos de Duras, de gloednieuwe witte wijn afkomstig van kasteeldruiven geteeld binnen de ommuurde kasteeltuin van het kasteel van Duras.

© Fotograaf: Truineer

Alle nieuwe wijnen van 2018 van de familie Nijskens zullen er te proeven zijn, met als primeur de eerste wijn ?Riesling 2018? uit de tuin van het Kasteel van Duras, De druivensoort werd twee jaar geleden aangeplant op het kasteeldomein.?Het kasteeldomein is al meer dan 200 jaar in familiebezit van de afstammelingen van Graaf de Liedekerke. Sinds januari 2015 is het kasteel opnieuw bewoond door het jonge gezin van Ghilain de Liedekerke, die zijn vorige verblijfplaats in de drukke wereldstad Parijs ruilde voor het landelijke Duras. ?De moestuin is uiteraard zo oud als het kasteel zelf. Tot twintig jaar geleden werden er allerlei aardappelen en groenten voor eigen gebruik gekweekt. Helaas lag de tuin er onverzorgd bij en daarom was ik op zoek naar een nieuwe bestemming?, zegt Ghilain. ?Peter Nijskens kwam met het voorstel om er een wijngaard in onder te brengen. Dat paste perfect in mijn doelstelling, waardoor wij snel tot een akkoord kwamen?.Vandaag nog worden er geleide wandelingen georganiseerd voor deze gelegenheid met een bezoek aan de wijngaard bij het kasteel. Er zijn drie rondleidingen voorzien die vertrekken aan het wijndomein op de Galgenstraat om 13.30 uur, 15.30 uur en 17.30 uur waarbij de wijngaard uitgebreid wordt bewandeld.