Truineer Nieuws melden?

Warmterecord in Limburg

Voor het eerst in de geschiedenis is het in Limburg warmer dan 40 graden geworden. In Kleine Brogel werd het om 14.55u 40,6 graden. Verwachting is dat het kwik tot 41,5 graden kan halen.

© Fotograaf: Jos Lacoix

Het vorige record was nog maar ??n dag oud. Gisteren werd het in Angleur (Luik) 40,2 graden. In Limburg werd het op verscheidene plaatsen wellicht even warm, zo niet warmer. In Koersel registreerde een KMI-waarnemer gisteren al 40,3 graden. Die waarneming kon door het KMI evenwel niet worden gevalideerd, vanwege mogelijke fouten bij de meting.
Op de satellietbeelden dagen nu de eerste onweerswolken op. Vooral in Oost-Vlaanderen, Brabant en Antwerpen is de kans op een warmteonweer in de loop van de namiddag en avond groot. Limburg blijft voorlopig buiten schot. Maar weerman Eddy De Mey waarschuwt toch voor de mogelijke gevolgen.?Indien er tussen nu en zaterdagavond een bui ontstaat, kan dat lokaal zeer hevig zijn. De kans op wateroverlast is groot door het feit dat de grond kurkdroog is en het water er niet snel kan in doordringen. Ook hevige windstoten zijn mogelijk, met schade tot gevolg.?