Truineer Nieuws melden?

Warme tuin Home Elisabeth in Sint-Truiden

Op de vernieuwde campus van Home Elisabeth (Nieuwpoort 16) wordt in de publieke doorgang een volkstuin voorzien waar buurtbewoners en bewoners mekaar kunnen ontmoeten om samen te tuinieren. Dat brengt activiteit en begankenis op de binnenkoer en zo verbindt de campus niet alleen twee straten maar ook mensen.

© Fotograaf: Truineer

Er staan vier grote tuinbakken op hoogte opgesteld langsheen het wandelpad dwars door de tuin van home Elisabeth. De medewerkers van De Ploeg, het sociaal tewerkstellingsproject, hebben deze stevige bakken speciaal naar wens van de zorgvoorziening gemaakt. Elke bak is 4,20 m lang en 1 meter breed, goed dus voor 4 vierkante meter tuintjes. Of voor een kleine ?samentuin? op poten. De hoogte is precies goed om rechtstaand aan te werken.?E?n bak is meteen in gebruik genomen door het woonzorgcentrum zelf en is beplant met bloemen en kruiden. Deze bak wordt verzorgd door de bewoners, iedereen mag komen tuinieren. Negen bewoners van de beschermde afdeling kregen de primeur om te wieden en water te geven. Deze bezigheid viel bijzonder in de smaak, of was het wegens de koffie en taart na het harde werk? De andere drie bakken wachten plantensklaar op andere gebruikers.??Na de info-avond voor bewoners, familie en buren waarop het plan van de warme tuin werd voorgesteld, was er meteen belangstelling om te komen tuinieren. Eerdaags gaan deze ?externe? tuiniers aan de slag in een hele, een halve of een kwart van een tuinbak. In een warme tuin kan je immers elk moment van het jaar starten met tuinieren. Voor het tuinmateriaal is een speciaal opberghuisje voorzien, alle tuiniers mogen gebruik maken van het gerief dat Home Elisabeth ter beschikking stelt.??De stinkertjes hebben de eerste hittegolf helaas niet overleefd, maar water geven doen we nu elke dag?, aldus Pascale Preal, die het warme tuinieren zal begeleiden.? Van 8-21 uur is iedereen welkom