Truineer Nieuws melden?

Superoogst voor rode bessen, ook in je achtertuin

Haspengouw oogst dit jaar 800 ton aan rode bessen, een recordopbrengst. De fruitteler krijgt voor goede kwaliteit zo?n 2 euro per kilo, maar de winkelprijs kan al naargelang de kwaliteit oplopen van 7 tot 38 euro per kilo.

© Fotograaf: Jos Lacroix

Teeltco?rdinator Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling (BFV) aan de Montenakenweg in Sint-Truiden is in zijn nopjes: de opbrengst os goed, de kwaliteit best aardig en de prijs convenabel. Ook dit jaar belooft het dus een zeer goed jaar voor de rode bessen te worden. Het droge en warme klimaat, in combinatie met de toenemende professionalisering in de teelt zorgt opnieuw voor een topjaar met een hoge kwaliteit. Door het gebruik van de ?regenkappen?, de aanpak van de snoei en de keuze voor rassen die langere en dikkere trossen geven, zitten we momenteel op een hoog niveau.?Bovendien is de teelt van rode bessen of Sint-Jansberen is heel vaak een familieaangelegenheid en bijgevolg gebeurt de oogst met de grootste zorgen. De meeste producenten zijn familiebedrijfjes en dan spreken we nog niet van de talloze gezinnen die in hun achtertuin een paar struiken hebben om er confituur van te maken. Want die rode bessen zijn nog steeds, net als de aardbeien, erg geliefde vruchten voor ?gelei?. Want de oogst van de zomer ? is de confituur van de winter.