Truineer Nieuws melden?

Recordopbrengst kersen

De kersenoogst in Haspengouw kent een topjaar. Bij de Limburgse fruitveilingen spreken ze zelfs van een recordopbrengst.

© Fotograaf: Truineer

Bij de veiling BFV in Sint-Truiden zijn er nu al 3 miljoen kilo kersen binnengebracht, dat is 50 procent meer dan vorig jaar. Ook bij Belorta in Borgloon hebben ze een pak meer kersen verwerkt dan vorig jaar, daar spreken ze van 20 tot 30 procent meer dan vorig jaar.2019 was een uitzonderlijk jaar. Karel Belmans van BFV: ?Het weer was heel goed tijdens de bloeiperiode met als gevolg een mooie vruchtzetting. Maar tijdens de pluk heeft het weinig geregend waardoor we weinig gebarsten kersen hadden.? Er zijn de laatste 10 jaar ook veel bomen bijgekomen, vooral de cordia?s en de regina?s zijn populair bij de kersentelers.Er wordt nog tot volgende week geplukt, daarna is het weer een jaartje wachten op verse kersen uit Haspengouw en verse kersenvlaai bij de bakker.