Truineer Nieuws melden?

Nog twee opties voor testbaan Punch

Er blijven nog twee mogelijke locaties over voor het testcircuit van Punch Powertrain in Sint-Truiden. Dat blijkt uit een nota van gedeputeerde van ruimtelijke ordening Inge Moors (CD&V). De bekendmaking van mogelijke locaties leidde tot veel commotie en protest bij bewoners.

© Fotograaf: Truineer

De eigen testbaan was een idee van wijlen Cor van Otterloo, voormalig CEO van Punch Powertrain. Hij sprak zelf altijd van een ?kombaan?. Vorig jaar maakte hij die plannen bekend. De stad Sint-Truiden schaarde zich meteen achter het initiatief. Het eigen testcircuit kadert in het grote contract dat Punch vorig jaar voor de Franse autobouwer PSA (Peugeot, Citro?n en Opel) binnenhaalde.Volgens de initi?le plannen vergt het testcircuit een investering van ongeveer 15 miljoen euro. Op termijn kunnen er 150 mensen aan de slag. Ook andere automotivebedrijven in de buurt, zoals Tenneco in Sint-Truiden (schokdempers) en Bosch in Tienen (ruitenwissers) – toonden al interesse in het project. Punch test zijn versnellingsbakken voorlopig op de startbaan van het vliegveld in Brustem. Maar eigenlijk is een ovaal broodnodig om de versnellingsbakken voor langere tijd aan constante en hoge snelheid te kunnen testen.Vorig jaar startte het provinciebestuur een onderzoek voor de inplanting voor de testbaan in het zuiden van de provincie Limburg. Aanvankelijk werden elf mogelijke locaties in de regio aangeduid, waarvan er wat later nog vier werden weerhouden: Brustem, Kapelstraat, Luikersteenweg en Zepperenweg. Die twee laatste zijn nu ook weggevallen. Zo blijven er nog twee mogelijke locaties over: de zone Brustem (aan de startbaan van het vliegveld) en de Kapelstraat (industrieveld Bevingen). De zwarte vlaggen aan de Zepperenweg en in Brustem-centrum kunnen dus weg.?Die twee locaties zullen nu in detail bestudeerd worden?, zegt Inge Moors. ?Tegen begin september wordt duidelijkheid verwacht over welke van de twee resterende locaties naar voren geschoven kan worden voor een inplanting van een nieuwe testbaan. Hiervoor moet er vervolgens een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt worden.?