Truineer Nieuws melden?

Massaal veel appels en peren verbrand.

De oogst van appelen en peren heeft door de hitte van de afgelopen twee dagen een flinke dreun gekregen. Een groot deel van de oogst is verloren gegaan. Dat wordt bevestigd door Jef Vercammen van het PCF aan de redactie van Truineer.

© Fotograaf: Truineer

Een pak appels op de bomen lijken rot. “Ze zijn niet rot. Alleen is het buitenlaagje verbrandt”, zegt Jef Vercammen van het Proefcentrum voor de Fruitteelt. “Maar dat maakt ze wel onverkoopbaar. Ze zagen al af van de hitte, maar die van de afgelopen paar dagen heeft ze verbrandt.” Intussen zagen we ook dat heel wat vruchten klein bleven. Vraag is hoe groot de impact zal zijn. Maar dat die enorm is, is duidelijk.

Vanuit Europa kwam gisteren het goede nieuws dat er steun komt in de vorm van een vooruitbetaling van de directe inkomenssteun. Europarlementslid en Schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): ?Ik ben erg tevreden dat Europa snel gereageerd heeft op de droogte en hitte van de afgelopen dagen. Gisteren kondigde de Europese Commissie namelijk aan dat boeren tot 70% van de directe inkomenssteun vervroegd uitbetaald kunnen krijgen, voor de financi?le steun voor Plattelandsontwikkeling is dat 85%. Dat betekent dat ze die vooruitbetaling midden oktober kunnen ontvangen.?

?Maar we moeten ook bekijken of er in ons land maatregelen nodig zijn. Ik heb de afgelopen uren enorm veel berichtjes gekregen van telers met foto?s van verbrande appelen en peren. Het is de zoveelste tegenslag voor onze telers. Als schepen ga ik volgende week met de schattingscommissie op het terrein om de schade van het verbrande fruit in de streek vast te stellen en in kaart te brengen. Ik roep boeren en telers op om eventuele schade te melden. Daarna kunnen we kijken of het in aanmerking kan komen om erkend te worden als landbouwramp. Intussentijd vraag ik de Vlaamse regering in lopende zaken om alles in het werk te stellen om de situatie van zeer nabij op te volgen om de boeren te kunnen ondersteunen. Dit gaat namelijk om twee uitzonderlijke dagen met omstandigheden waar onze boeren zich moeilijk tegen kunnen wapenen.?, vervolgt Vautmans