Truineer Nieuws melden?

Maaltijden van Zorgbedrijf Sint-Truiden smaken naar meer

Zoals de naam ?zorgbedrijf? al verraadt is zorg het belangrijkste thema, maar dan denken we ook aan de zorg voor de innerlijke mens. Zorgbedrijf Sint-Truiden biedt bij verschillende diensten eigen maaltijden aan: zo kookt de keuken van Zorgbedrijf Sint-Truiden voor dienstencentrum Cicindriahuis, de warmemaaltijdbezorging aan huis van de thuiszorg, groepsopvang De Rakkertjes en woonzorgcentra Villa Rosa en ?t Meiland.

© Fotograaf: Truineer

Vaste bezoekers van dienstencentrum Cicindriahuis weten het al langer: je kunt er lekker, gezond en goedkoop eten in leuk gezelschap. ?Elke dinsdag en donderdag serveert het Cicindriahuis verse warme maaltijden, klaargemaakt door onze eigen keuken. En met succes! Tussen de 40 en 50 personen maken gebruik van deze dienst? zegt centrumleider Birte Maes. Maar ook 65-plussers van Sint-Truiden die niet in het dienstencentrum geraken kunnen genieten van een verse warme maaltijd, aan huis geleverd dankzij de maaltijdbezorgers van de thuiszorg. Dit kan door de week, maar ook in het weekend. Sinds mei 2019 zorgt de keuken van het zorgbedrijf ook voor de weekendmaaltijden. Van de bereiding tot de verpakking, de keuken doet het allemaal. Zo kunnen de gebruikers ook tijdens het weekend of op feestdagen genieten van dezelfde heerlijke gerechten als door de week. Tel bij deze dienstverleningen nog eens de maaltijden die de kinderen van groepsopvang De Rakkertjes en de bewoners van de woonzorgcentra krijgen en je komt al gauw aan het bereiden van 1.000 maaltijden per dag in eigen keuken.

Enkele cijfers

Enkele cijfers om aan te tonen dat de maaltijden van Zorgbedrijf Sint-Truiden in de smaak vallen:

-Tijdens het eerste kwartaal 2019 (23.352 maaltijden) werden er 10 % meer maaltijden geproduceerd dan tijdens het eerste kwartaal in 2018 (21.224 maaltijden).

-Er worden dagelijks bijna 1.000 maaltijden gemaakt in de eigen keuken van Zorgbedrijf Sint-Truiden.

-Sinds de start van de eigen weekendmaaltijden stegen ook hier de aanvragen met 10 %. Dit komt neem op ongeveer 350 weekendmaaltijden per maand.?

Voor iedereen een gepaste maaltijd

Omdat de keuken van Zorgbedrijf Sint-Truiden kookt voor zo?n gevarieerd publiek, bestaan er dus ook heel wat verschillende soorten menu?s. Zo moet het keukenteam rekening houden met de verschillende allergie?n, de verschillende leeftijdsgroepen en ook met verschillende ?di?ten?. Er is dus een standaardmenu voor de 65-plussers, maar aangezien niet iedereen alles mag eten bieden we ook hier enkele variaties aan zoals een vet- en zoutarmmenu, een menu speciaal voor diabetespati?nten en een maag- en darmsparend menu.De 65-plussers hebben andere noden dan de kinderen van groepsopvang De Rakkertjes, dus ook voor onze jongste proevers voorziet het keukenteam een kindvriendelijk menu.

Voor ieder wat wils!Ervaring uit de praktijk

Dat de maaltijdens van het zorgbedrijf in de smaak vallen blijkt niet alleen uit de cijfers, maar ook uit de reacties die we krijgen.Zo is Luc, 72 jaar: ?Op maandag, woensdag en vrijdag laat ik mijn maaltijden aan huis leveren door de thuiszorg, maar dinsdag en donderdag ben ik vaste klant in het Cicindriahuis. De geserveerde menu?s (thuis en in het Cicindriahuis) zijn dezelfde, maar het is het gezelschap dat mij over de streep trekt om in het Cicindriahuis te gaan eten. Elke dag alleen eten verveelt ook op de duur.?