Truineer Nieuws melden?

Hoog tijd om te starten met je fruittob

Ben je nog niet gestart met het maken van je fruittob? Dan is het hoog tijd, want de eerste vari?teiten fruit, het zomerfruit dus, begint al aardig te minderen.

© Fotograaf: Jos Lacroix

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie van Sint-Truiden richt dit jaar, met medewerking van het Stadsbestuur van Sint-Truiden, de Belgische Fruitveiling en de Veiling Borgloon, de internationale wedstrijd voor de Beste Fruittob en de wedstrijd Beste Oude & Eigentijdse Fruitbereidingen in. U brengt uw Fruittob en Oude & Eigentijdse Fruitbereidingen binnen, om te laten proeven, in de Foyer van de Academiezaal van de voormalige Trudo abdij, ingang via Plankstraat te Sint-Truiden. Na de prijsuitreiking, die hier ook plaats vindt, en dan neemt u uw Fruittob en Oude & Eigentijdse Fruitbereidingen terug mee naar huis om er thuis van te genieten.Bedoeling is om een aloud gebruik in ere te houden. Een fruittob is een TOB, een tobbe, een emmer in porselein, glas of geglazuurd aardewerk, hoger dan het breed is, een soort pot met een inhoud vari?rend van 1 tot 10 liter. Een glazen pot staat erg decoratief maar moet extra tegen licht beschermd worden. Een tob dus om fruit te bewaren bij middel van alcohol. En zo ving men vroeger twee vliegen in ??n klap: men bewaarde fruit en schiep een delicieuze alcoholrijke drank.Al naargelang de vorderingen van de seizoenen deponeert men de gekozen fruitsoorten laagsgewijze in de pot. Vervolgens bestrooien met zeer fijne suiker en onder jenever zetten van 35 ? 38?. Wat wachten, en een nieuwe laag bestaande uit ander fruit aanbrengen en zo maar doorgaan tot de ?tobbe? vol is.Het resultaat is een heerlijk en geestrijk drankje, een ambachtelijk kunstwerk waarin aroma?s kleur- en smaakstoffen onttrokken worden aan fruit en samengebracht worden tot een harmonieus geheel. Het vraagt een gans fruitseizoen aandacht om de verschillende vruchten te verzamelen, maar het resultaat op het einde van het jaar is een lekkernij voor je huisgenoten en je beste vrienden.En bovendien kan je er mooie prijzen mee winnen, als jouw fruittob in de smaak valt van de jury. Meedoen dus. Je vindt meer info op?http://www.keizerlijke-commanderie.be/wedstrijd-fruittob-oude-enof-eigentijdse-fruitbereidingen-2019-reglement