Truineer Nieuws melden?

Handel koopt peren aan vaste prijs

Boeren kunnen vanaf dit seizoen een vaste prijs krijgen voor hun conf?rence-peren. Een adviesbureau voor landbouwers heeft daarvoor samen de Actiegroep Fruittelers een nieuw systeem opgezet.

© Fotograaf: Truineer

Het systeem is bedacht door DLV, een adviesbureau voor de agro- en foodsector, dat daarvoor de Fruit Trading Company heeft opgericht. ?In ons systeem mag iedereen zijn huidige rol houden?, zegt Dirk Coucke van DLV. ?Telers, veilingen, handelaars, alles blijft. Wij stellen een vaste prijs voor. Momenteel is dat 60 cent per kilo. Winkels en handelaars tekenen daar op in. Aan het einde van het seizoen berekenen we de ree?le prijs. Als blijkt dat die peren uiteindelijk voor bijvoorbeeld gemiddeld 43 cent per kilo zijn verkocht, zoals in het vorige rampzalige seizoen, dan betaalt de handelaar 17 cent aan de fruitteler. Maar als blijkt dat de handelaar meer dan die 60 cent heeft betaald voor de peren, dan geeft de boer dat verschil terug aan de handelaar.??Twee jaar geleden hebben we dit systeem ook opgezet voor melk. De handelaars zijn in elk geval ge?nteresseerd, want dan weten ze ook precies wat ze zullen betalen en dat is evenveel als hun concurrent. De boeren ook, want die krijgen een eerlijke prijs die ze zelf hebben bepaald. We zijn nog maar net gestart en er hebben al 83 telers ingetekend die zijn samen goed voor 15 procent van de Belgische productie. De meesten zijn wel nog voorzichtig en gaan maar een klein deel van de oogst inzetten.? Het bedrijf wil zo op termijn 30 ? 35 procent van de Belgische peren op deze manier verhandelen.