Truineer Nieuws melden?

Gouverneur verbiedt oppompen van water in vijf Limburgse gemeenten

Gouverneur Herman Reynders heeft een oppompverbod van water ingesteld op een aantal onbevaarbare waterlopen in Noord- en Zuid-Limburg. In bepaalde gebieden staat het waterpeil te laag. Het gaat vooral over de gemeenten Sint-Truiden, Gingelom en Heers.

© Fotograaf: Truineer

Vanaf vrijdag geldt er een verbod om water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in de volledige gemeente Gingelom en in de stad Sint-Truiden en de gemeente Heers ten zuiden van de N3. Het gaat dan concreet om de stroomgebieden van de Melsterbeek, Molenbeek, Cicindriabeek, de Beek, de Weierkensbeek en de bovenlopen van de Herk.???Er zijn twee uitzonderingen?, zegt gouverneur Herman Reynders. ?Beperkt water oppompen mag wel voor drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en voor water dat gebruikt wordt voor de aanmaak van gewasbeschermingsmiddelen.?De nasleep van de droogte in 2018 heeft een duidelijk effect op onze waterlopen. Het peil van beken en rivieren was nog niet voldoende hersteld, toen afgelopen week een hittegolf voor een verdere daling van dat waterpeil heeft gezorgd. Dat heeft de provinciale dienst Water en Domeinen met objectieve metingen vastgesteld.??In bepaalde stroomgebieden in Limburg staat het waterpeil zo laag, dat er kans is op zowel gezondheidsrisico?s als ecologische schade?, licht gouverneur Herman Reynders de beslissing toe. ?Daarnaast vergroot het dichtgroeien van beken, door gebrek aan water, het risico op overstromingen bij plotse hevige regenval.??En tenslotte speelt ook het domino-effect een rol. Daarom is er in samenspraak met de gouverneur van Antwerpen Cathy Berx in de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht ook een oppompverbod ingesteld in Limburg. ?In gebieden stroomafwaarts richting Antwerpen met een alarmerend laag waterpeil zou het oppompen van water in de hogerop gelegen gebieden binnen onze provincie dezelfde nefaste gevolgen hebben?, aldus nog de gouverneur. De Antwerpse gouverneur Berx stelde dinsdag al in negen stroomgebieden in de provincie Antwerpen een oppompverbod in.?Met de geringe verwachte neerslag is het niet uit te sluiten dat er deze zomer nog meer maatregelen zullen volgen.