Truineer Nieuws melden?

Gebruik van gezuiverd rioolwater nog niet voor Sint-Truiden

Vanaf deze week kunnen openbare besturen en landbouwers water ophalen bij de Rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin om hun tekort aan sproeiwater op te vangen.

© Fotograaf: Truineer

Sinds 19 juli is het in Limburg, op een paar uitzonderingen na, verboden om water te op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen vanwege de aanhoudende droogte. Landbouwers en overheden kunnen nog wel water gebruiken uit de bevaarbare waterlopen als ze daarvoor een vergunning op zak hebben. Het aantal locaties met absoluut lage of zeer lage grondwaterstanden is opnieuw toegenomen. De toestand is vergelijkbaar met begin juli 2018.In Limburg kan er voorlopig nog maar op drie plaatsen water opgehaald worden bij de installaties van Aquafin. In Genk, Houthalen-Helchteren en Bree. Aquafin is zich bewust van dat probleem en probeert meer installaties klaar te krijgen. ?Er gaat zeer binnenkort een aannemer aan de slag om ook de Waterzuiveringsinstallatie van Sint-Truiden klaar te krijgen voor watercaptatie want daar is de nood het hoogst. Die zal zeer binnenkort klaar zijn. Later komen ook nog installaties aan de beurt in Lommel, Tongeren en Lanaken.RauwLandbouwers en besturen die gezuiverd rioolwater willen gebruiken, kunnen een aanvraag doen via de website en betalen 160 euro per maand. Ze moeten daarvoor een contract afsluiten met Aquafin. Het gebruik van afvalwater is wel aan regels gebonden die zijn opgesteld door afvalstoffenmaatschappij Ovam. De voornaamste is dat landbouwers dit water niet mogen gebruiken op gewassen die ook rauw geconsumeerd worden vanwege mogelijke bacteri?le problemen zoals bloemkool en salade. Wat wel kan is de grond bevloeien zonder rechtstreeks contact met die gewassen. Voor groenten die gekookt worden is er geen enkel probleem.