Truineer Nieuws melden?

Een fijne Vlaamse feestdag gewenst

Jan Breydel was een 14de-eeuwse Vlaamse slager en verzetsstrijder uit Brugge. Dankzij Hendrik Conscience’s boek “De leeuw van Vlaanderen” is zijn rol uitvergroot en is hij uitgegroeid tot een icoon voor alle Vlamingen. Ten onrechte, blijkt nu.

© Fotograaf: Truineer

Hendrik Conscience maakte Jan Breydel en Pieter de Coninck in 1838 tot de protagonisten van De leeuw van Vlaanderen. Hij kreeg een standbeeld in Brugge en Vlub Brugge veranderde de naam van zijn stadion van Olympiastadion in Jan Breydelstadion. Maar nu blijkt dat Breydel er in 1302 helemaal niet bij was. Tenzij ?indirect, als leverancier van varkensvlees en andere voorraden aan het ?legertje in Kortrijk.Dat schrijft historica Lisa Demets nu in haar proefschrift. Ze ontdekte dat Breydel pas een eeuw na 1302 in de historische kronieken opduikt. En dat is te wijten aan de ambities van de Brugse familie Breydel. Die had rond 1400 een prominente politieke en sociale rol in de Brugse elite. Om haar ambities extra glans te geven kwam een voorzaat die zich verdienstelijk had gemaakt voor de grafelijke zaak, uitstekend van pas.Maar desondanks, aan alle lezers van truineer.be een fijne Vlaamse feestdag. Vergeet niet deze avond vanaf 17.00 uur naar Gelinden te trekken om er een grandioos feest van te maken