Truineer Nieuws melden?

Dispuut over het Oud Atheneum

De verenigingen die momenteel gehuisvest zijn in het Oud Atheneum wordt ongeduldig en ongerust over hun toekomst. Bij het stadsbestuur klinkt het dat alles in orde komt.

© Fotograaf: Truineer

Vanmiddag werd er in de speelzaal van het Oud Atheneum in de Zoutstraat een ?drugskit? met hero?nespuiten en methadon gevonden. De politie werd op de hoogte gebracht. De drugsspuiten zouden er de hele week gelegen hebben, ook terwijl een groepje asielkinderen er kwam spelen tijdens een inburgeringsklas van het Huis van de Wereld. Een druppel die het ongenoegen deed overlopen bij de verenigingen die in het Oud Atheneum huizen?

Het Centrum voor Verenigingen in het Oud-Atheneum in de Zoutstraat wordt stopgezet in 2019. Het gebouw, eigendom van de stad, wordt verkocht en moet plaats maken voor appartementen. Meer dan 20 verenigingen en sportclubs moeten op zoek naar een nieuw onderkomen. In september van vorig jaar trokken de verenigingen aan de alarmbel. ?Insijpelend regenwater, onveilige elektriciteitsleidingen, stukken plafond die naar beneden vallen, vrijgekomen asbestvezels, een muur op instorten, hero?ne en methadon. Het Oud Atheneum verkeert in steeds slechtere staat. We vrezen voor de veiligheid van de 22 verenigingen in het gebouw?, waarschuwen ze. ?Maar het stadsbestuur doet niets, moet er nu echt eerst iets gaan gebeuren, vooraleer de stad zal ingrijpen. En wanneer moeten wij vertrekken, en nog belangrijker waar kunnen wij naar toe??.

Oplossing komt er, een beetje geduld

Het oud atheneum dateert van de jaren dertig en is sinds 22 jaar eigendom van de stad. Het pand werd in gebruik genomen in de toestand zoals het verworven werd, zonder renovatie of herstelling. Na onze grondige evaluatie van de voorbije twee jaren, blijkt er nood aan een hele resem aanpassings- en herstellingswerken van minstens ??n miljoen euro. Daarom kiest het stadsbestuur voor een duurzame oplossing voor de 22 verenigingen die van deze infrastructuur gebruikmaken. Dat is op 20 december 2018 ook aan elk van hen uitgebreid toegelicht. In een volgende stap gaat de stad met iedere vereniging rond de tafel zitten om hun huidige en toekomstige behoeftes in kaart te brengen. Op basis hiervan zal voor alle verenigingen een geschikte oplossing op maat worden uitgewerkt. In de tussentijd hoeft geen enkele vereniging uit het oud atheneum te vertrekken? klink het bij de stad.