Truineer Nieuws melden?

Christoffel zegent al 60 jaar voertuigen in Groot-Gelmen

Voor gans het dekenaat Sint-Truiden werd in 1959, met goedkeuring van Mgr. Van Zuylen, bisschop van Luik want Bisdom Limburg bestond nog niet, de Broederschap van Sint-Christoffel opgericht met als zetel de parochie Groot-Gelmen.

© Fotograaf: Truineer

Op zondag 26 juli 1959, daags na het feest van Sint-Christoffel, schutspatroon van de reizigers, had de eerste zegening van de voertuigen plaats onder toenmalig pastoor Guffens. Het was kanunnik Dupas, toen directeur van het Klein Seminarie, die de eindeloze rij voertuigen zegende: 163 auto?s, 98 moto?s, 18 tractoren en 95 fietsen.De zestigste Christoffelzegening van alle mogelijke voertuigen vindt dit jaar plaats op zaterdag 27 juli. Om 18.30 uur is er eerst de eucharistie in de kerk, daarna worden de voertuigen gezegend aan de trappen van de kerk. Om het met de woorden van kanunnik Dupas te zeggen, 60 jaar geleden, ?Opdat de hoffelijkheid en dienstbaarheid van Sint-Christoffel de bestuurders van de voertuigen wil inspireren?. 60 jaar later is er nog niks veranderd.