Truineer Nieuws melden?

Blauwalgen in stadspark? Scheet in een fles!

De herrie om een dode vogel en vis en blauwalgen in het zogezegd slecht onderhouden stadspark van Sint-Truiden blijkt een scheet in een fles. Het was de oppositie die de kat de bel aanbond.

© Fotograaf: Truineer

Labo-onderzoek heeft intussen uitgewezen dat de dode vogel en vis niks met de kwaliteit van het water in de plaatselijke vijver te maken heeft. Het gaat om toevallige sterfte. Datzelfde onderzoek wees ook uit dat er geen sprake is van blauwalgen. Daarvoor liggen de waardes die dit probleem zouden kunnen aanduiden te laag. De vis en de vogel zijn intussen weggehaald. En stadspark en vijver worden onderhouden zoals het hoort. De kwaliteit van het water wordt verder opgevolgd zoals voorheen.?

Mededeling van de stad.

Er zitten geen blauwalgen in de vijvers van het stadspark van Sint-Truiden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het stadsbestuur liet uitvoeren naar aanleiding van de opschudding die hierover gecre?erd werd. ?Wij vragen dan ook excuses van de oppositieleden die verantwoordelijk zijn voor deze desinformatie en de kaakslag naar onze medewerkers in wiens deskundigheid blijkbaar weinig vertrouwen wordt gesteld?, reageert waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.

Meten is weten. Het stadsbestuur van Sint-Truiden liet daarom een analyse uitvoeren naar de waterkwaliteit van de vijvers in het stadspark. De voorbije dagen was er hierover ongerustheid gezaaid door de sp.a-oppositie en de partij Sterk naar aanleiding van de vermeende aanwezigheid van blauwalgen en ronddobberende dierenkadavers in het water.

Stuifmeel afgepompt

?Het labo-onderzoek hiernaar is echter formeel: het water van de parkvijvers bevat geen sporen van blauwalgen. De gehaltes opgelost zuurstof en chemisch zuurstofverbruik – parameters voor de aanwezigheid van blauwalgen – liggen duidelijk onder de voorgeschreven normwaarden. Het water oogde wat minder fraai ten gevolge van weggewaaid stuifmeel van planten rondom de vijvers. Deze plantenresten – geheel ongevaarlijk overigens – worden in functie van het uitzicht afgepompt. Wat de dierenkadavers betreft, ging het in feite om ??n toevallige dode vis en vogel. Hun overblijfselen werden ook snel uit het water verwijderd?, verduidelijkt schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers.

?De recente berichten over blauwalgen en de zogezegde verontreiniging van de parkvijvers waren met andere woorden pure stemmingmakerij door de oppositie, die bovendien op geen enkele feitelijke gegevens was gestoeld. Men wilde op basis van deze speculaties zelfs de Inspectiedienst Dierenwelzijn inschakelen. Stel je voor?! Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat door dit alles paniek is ontstaan onder onze bevolking en dat onze stadsmedewerkers hierdoor in diskrediet zijn gebracht. Wij vragen daarom excuses van de oppositie om dit vervelende misverstand uit de wereld te helpen?, vertelt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.?

Personeelsleden bedankt
?Wij van onze kant maken van de gelegenheid alvast gebruik om de personeelsleden die instaan voor het parkonderhoud in de bloemetjes te zetten voor hun puike werk. Na alle onnodig gecre?erde commotie van vorige week voelden zijn zich – geheel ten onrechte – geviseerd, zo lieten ze ons verstaan. Met deze kleinigheid maken wij hen duidelijk dat dit niet nodig is. Integendeel?, aldus schepen van Personeelszaken Hilde Vautmans.