Truineer Nieuws melden?

Aantal verdwijningszaken op een jaar tijd verdubbeld

In de politiezone Kanton Borgloon hadden ze in 2018 vijftig verdwijningszaken. Een verdubbelen ten opzichte van de voorgaande jaren. Daarom komen ze nu met een ?vermissingsfiche?.

© Fotograaf: Truineer

Vijftig verdwijningszaken registreerden ze vorig jaar bij Kanton Borgloon. Dat is een verdubbeling van het aantal vermisten. Naast het gegeven van verdwijningen van minderjarigen en weglopers speelt ook de vergrijzing een rol. Het aantal mensen met dementie neemt toe en zo ook het aantal dementerenden die plotseling gaan dwalen en hun huis of zorginstelling ontvluchten. Dat alles maakte de politie duidelijk dat er een uniforme procedure moest uitgewerkt worden. Twee aspirant-hoofdinspecteurs, Wim Manshoven en Nathalie Germeaux, kregen de opdracht om een soort van leidraad te ontwikkelen om verdwijningen effici?nter aan te pakken en zo tijd te winnen.Het duo ging luisteren bij andere politiezones, nam contact op met de federale cel Vermiste Personen en trok naar meerdere expertisecentra. Het resultaat van dat onderzoek is de lancering van een zogenaamde vermissingsfiche. Dit is een document waarbij uitgebreide en zeer gedetailleerde informatie over iemand wordt ingevuld. Dat gaat van vanzelfsprekendheden zoals de haarkleur, gezichtsbeharing en bijvoorbeeld huidskleur tot de manier van praten en of iemand links- of rechtshandig is. ?Het is vaak cruciale informatie voor ons als politie om doelgericht te zoeken naar die persoon. Dat het op voorhand verzameld wordt is belangrijk. We kennen de vermiste meestal niet en zo winnen we tijd?, zegt korpschef ad interim Rhonny Maes.De zorginstellingen zijn ingelicht. Hen werd gevraagd om de fiche voor iedere dementerende die bij hen verblijven in te vullen. ?Aan familieleden en mantelzorgers van dementerende personen die nog thuis verblijven vragen we hetzelfde te doen?, legt Wim Manshoven van het project uit. ?Zij bewaren de fiche het best in een plastic bewaardoos in de koelkast van de woning met daarop een klevertje ?vermissingsfiche?. Al onze mensen weten dat ze de info daar kunnen vinden en op die manier winnen we minstens al een uur tijd die zeer cruciaal kan zijn om de zaak op te lossen?, aldus Manshoven.