Truineer Nieuws melden?

Koningin op bezoek bij Zuid-Limburgse boerinnen

Hare Majesteit de Koningin bezoekt op donderdag 13 juni twee landbouwbedrijven in het zuiden van de provincie Limburg. Het bezoek komt op uitnodiging van Boerenbond. Telkens gaat het om ondernemingen, waarbij de taken van landbouwsters op het erf centraal staan.

© Fotograaf: Truineer

De nadruk van het bezoek van koningin Mathilde ligt op de vrouwelijke landbouwers. Eentje daarvan is Annick Strauven uit Heers. In haar boerderij draaien al verschillende generaties vrouwen mee. “Mijn overgrootmoeder, grootmoeder en moeder waren boerin, en ik ben ook een boerin. Misschien mijn dochter ook”, zegt Annick. “Ik draai dagelijks mee met mijn man, terwijl op sommige plaatsen de boer het doet en de echtgenote uit werken gaat.”?Annick en haar man hebben ook nog een zorgboerderij. Mensen die niet meer meekunnen in de maatschappij, kunnen in hun boerderij aan de slag. Annick weet nu ook al wat ze de koningin volgende week allemaal zal tonen. “De koningin gaat mee naar de koeien kijken. Misschien wordt ze wel meter van een kalfje, wie weet. Ze gaat niet mee melken, want de ochtendactiviteiten zijn al gedaan wanneer ze komt.”Vervolgens begeeft de Koningin zich naar de Kapelstraat in Lummen voor een bezoek aan een tuinbouwbedrijf dat kiwibes en aardbeien kweekt.Tegen de middag zal de Koningin weer naar Brussel vertrekken