Truineer Nieuws melden?

Veel ree?n dus meer accidenten

De expresweg tussen Alken en Sint-Truiden lijkt een kerkhof voor overstekend wild te worden. De laatste dagen moest de brandweer regelmatig een kadaver gaan opruimen na een aanrijding.

© Fotograaf: Truineer

Oorzaak van het toenemend aantal accidenten is de groeiende wildpopulatie in Zuid-Limburg en het ontbreken enige bescherming voor die dieren. Daarom zijn de gemeenten gesprekken begonnen met Wegen en Verkeer Limburg om te zien wat mogelijk is.

In het weekend was het weer prijs: even na middernacht op zaterdag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een autobrand op de N80 in Alken. Oorzaak: een overstekend ree dat door de auto was geraakt waardoor er rook uit het voertuig kwam. Die interventie bleek achteraf niet nodig omdat de rook afkomstig was van de airbag of de radiator. Vrijdagochtend moest de brandweer ook al een kadaver gaan opruimen.?

Opletten is dus de boodschap, want grootschalige werken zijn onmogelijk gezien er in onze streek geen uitgestrekte natuurgebieden zijn zoals in Noord-Limburg doch enkel kleinere landbouwpercelen. Volgens de jagers moet men inzetten op beweegbare wilddetectie-reflectoren zoals die in Vlaams-Brabant veel worden gebruikt. Alleen zo kan het bestand van 1300 ree?n enigszins beschermd worden, en de automobilisten ook.