Truineer Nieuws melden?

Crisiskaart voor jongeren in nood

De Stad Sint-Truiden lanceert een crisiskaart voor jongeren. Ze wordt verspreid in alle middelbare scholen en is ook verkrijgbaar bij diverse hulpcentra.

© Fotograaf: Stad Sint-Truiden

Je hebt je bankkaart verloren, je ziet een vechtpartij op een fuif, je krijgt een paniekaanval vlak voor je examen of je zoekt antwoorden op levensvragen. Tijdens een crisis- of noodsituatie ? hoe groot of klein ook ? ben je best nooit alleen. In zo?n gevallen is het belangrijk snel te handelen. De dienst Jeugd van Sint-Truiden ontwikkelde daarom samen met andere jeugdwelzijnspartners een crisiskaart.

Deze kaart heeft hetzelfde formaat als een bankpas en past dus makkelijk overal in. Zo hebben jongeren te allen tijde belangrijke contactnummers, zoals die van de politie, brandweer, Druglijn, Zelfmoordlijn, Teleblok en Card Stop, bij de hand. Er worden daarnaast nog specifieke lokale gegevens vermeld, wat de kaarthouder meteen ook in staat stelt contact op te nemen met plaatselijke afdelingen van Habbekrats, het Jongerenadviescentrum (JAC), het Sociaal Huis of de arts van wacht.

Snelle, anonieme en gratis hupverlening

“De deskundige hulpverleners achter deze telefoonnummers staan bij ieder belletje klaar om samen met de betrokkenen zo snel mogelijk een juiste oplossing te zoeken voor elk probleem. Wie in een noodsituatie belandt, raakt immers snel overstuur, in de war, in paniek of in shock. Op zulke momenten is het cruciaal dat er snel de juiste ondersteuning wordt geboden. Met de crisiskaart kunnen jongeren zelf ingrijpen en gemakkelijk contact opnemen met meerdere deskundige en bevoegde instanties die zij zelf het meest vertrouwen?, vertelt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

?Met behulp van de kaart laten we jongeren in onze stad weten dat ze ergens terecht kunnen met hun problemen en er dus nooit alleen voor staan. Om de drempel naar vlugge hulpverlening nog te verlagen, vermeldt de crisiskaart ook uitdrukkelijk dat oproepen gratis zijn, dat iedere vraag zonder verplichtingen kan blijven en dat alle gevraagde gegevens anoniem verwerkt worden. Dat is een extra stimulans om de kaart ook effectief te gebruiken?, besluit burgemeester Veerle Heeren.