Truineer Nieuws melden?

Sint-Quintinuskerk krijgt broodnodige restauratie

Sint-Truiden plant een grondige opknapbeurt van de Sint-Quintinuskerk in deelgemeente Gelinden. Voor de restauratie van dit monument ontvangt de stad een aanzienlijke subsidie vanuit de Vlaamse overheid van ruim 600.000 euro.

© Fotograaf: Truineer

De neoclassicistische Sint-Quintinuskerk in Gelinden werd opgetrokken in 1791. Het gebouw werd in 1998 erkend als monument. Om dit dorpsgezicht verder te beschermen, zal de stad Sint-Truiden de kerk grondig restaureren, met name de gevels, de ramen en de muren van het kerkhof.

In het totaal kost de restauratie meer dan 900.000 euro. Sint-Truiden kan hierbij rekenen op financi?le steun van de Vlaamse overheid. De stad heeft namelijk een subsidie van 656.000 euro binnengehaald om de Sint-Quintinuskerk in haar oorspronkelijke staat te bewaren.

Na afloop van de restauratiewerken zal de Sint-Quintinuskerk op termijn ook een nieuwe bestemming krijgen. Wat de nieuwe invulling van de kerk zal worden, wordt nog onderzocht. Met moet wel respect tonen voor de geschiedkundige, archeologische en culturele waarde van de kerk.