Truineer Nieuws melden?

Ruim 320 ton opgehaald tijdens lenteschoonmaak

De 12de Grote Lenteschoonmaak in Sint-Truiden leverde in totaal meer dan 320 ton aan opgehaald vuilnis op. Het initiatief kadert binnen een lokaal milieubeleid, dat erop gericht is om zwerfvuil uit het straatbeeld te doen verdwijnen

© Fotograaf: Truineer

Vorige maand hielden de Truiense reinigingsploegen halt in meer dan 450 straten op het grondgebied, waar ze kosteloos een aantal afvalmaterialen van de inwoners inzamelden.

Schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers maakt de balans op: ?Verspreid over 15 dagen hebben onze diensten ruim 320 ton grofvuil gecollecteerd. Dat is bijna de helft minder dan tijdens de eerste Grote Lenteschoonmaak 12 jaar geleden. Dat maakt duidelijk dat Truienaren nu bewuster over afval nadenken. Dat is wat we met ons beleid, dat de nadruk legt op preventie en sensibilisering, beogen.?

Gerichte acties

De Grote Lenteschoonmaak geeft inwoners de kans om hun afgedankte spulletjes ??n keer per jaar te laten ophalen. Zo komen ze alleszins goed terecht. Want ondanks de vele inspanningen van zowel het stadsbestuur als ge?ngageerde Truienaren belandt nog altijd veel vuilnis in de natuur. Om dat tegen te gaan, zal Sint-Truiden de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort in de toekomst opvoeren.

?Dankzij ons gecentraliseerde meldsysteem, hebben we sinds een paar jaar een beter zicht op de problematiek. We zijn nu de knelpunten in kaart aan het brengen, waar we gerichte acties zullen voeren. Dat is belangrijk met het oog op onze ?mooimakers?. Zij helpen vrijwillig rondslingerend afval op te ruimen en mogen de moed hiervoor niet verliezen?, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.