Truineer Nieuws melden?

Nachtvorst bedreigt fruittelers

Het wordt ’s nachts barkoud. Zaterdag en zondag zou het zelfs aan de grond tot min vier kunnen vriezen. Dat is slecht nieuws voor de fruittelers die nu alles uit de kast moeten halen om hun bloesems te beschermen.

© Fotograaf: VILT

Sint-TruidenLimburgse fruitboeren kijken met een bang hart naar de weerkaarten. Dat meldt HBVL. Nog tot en met zondag is er kans op nachtvorst. ?We raden telers aan om hun fruitgaarden te beschermen.?

We citeren HBVL.

?We staan aan de vooravond van drie of vier dagen met nachtvorst?, waarschuwt onderzoeker en afdelingshoofd pomologie Serge Remy van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. ?De laatste weerkaarten geven woensdag- en donderdagnacht kans op grondvorst. Zaterdag en zondag zou het zelfs in de thermometerhut kunnen vriezen, met aan de grond temperaturen tot min vier. Dat is slecht nieuws voor de Haspengouws fruittelers. Heel wat fruitsoorten staan in volle bloei en zijn erg vorstgevoelig.?

Remy drukt de landbouwers op het hart om voorzorgsmaatregelen te nemen. ?Meest effectief is de beregening van de bloesems. Zo wordt continu een ijslaagje gevormd waardoor er warmte vrijkomt die de jonge vrucht beschermt. Helaas heeft slechts een minderheid van de fruittelers toegang tot voldoende water bij de boomgaard.? De meeste telers in Haspengouw zijn aangewezen op heteluchtkanonnen of vuurpotten. ?Daarnaast moeten ze het gras kort maaien en de bodem onder de boompjes onkruidvrij houden. Zo kan de grond overdag volop warmte opnemen.?