Truineer Nieuws melden?

De Truiense abdijtoren kleurt wit, rood en blauw

De Fransen zijn ontwaakt in een ander land, nadat ze delen van hun geliefde kathedraal in de vlammen zagen verdwijnen. Iedereen leeft mee met de Franse hoofdstad. In het bijzonder Sint-Truiden, dat ooit ook ??n van haar historische uithangborden in rook zag opgaan. De stad betuigt de Parijzenaren alle steun en is hoopvol dat de Notre-Dame heropgebouwd wordt. De abdijtoren kreeg daarom de kleuren van de Franse vlag op zijn mantel.

© Fotograaf: Truineer

Truienaren keken gisteren zoals de rest van de wereld met verstomming naar de onwezenlijke beelden van de vuurhaard in de Parijse Notre-Dame. Sint-Truiden heeft net als de Franse hoofdstad een soortgelijke pijnlijke ervaring gehad met ??n van haar iconische gebouwen.

Op 9 december 1975 woedde een brand in de abdij, de historische kern waarrond de Trudostad vorm kreeg. Onder meer de torenspits, de kerk en delen van de aanpalende school gingen in de vlammen op. Intussen is het gebouw herbestemd als toeristische trekpleister, die elk jaar 5.000 bezoekers lokt. ?De datum van de ramp staat in het collectieve geheugen van de Truienaren gegrift. Sint-Truiden voelt daarom enorm mee met de Parijzenaren. De vernieling van de symbolische kathedraal raakt deze stad in het hart. Maar het hoeft geen eindpunt te zijn. Kijk maar naar Sint-Truiden?, zegt burgemeester Veerle Heeren.