Truineer Nieuws melden?

Pakkend eerbetoon van Tom Herck aan zijn mama

Last Words?, zo heet het pakkende eerbetoon van kunstenaar Tom Herck aan zijn in 2017 overleden moeder Nicole Swennen (62). Een verzameling van 19 teksten is het , die zij schreef tijdens haar ziekte ALS. Die prijken nu in de inkomhal van het ziekenhuis Sint-Trudo waar ze sedert haar 13de als poetsvrouw werkte.

© Fotograaf: FB Veerle Heeren

Kunstenaar Tom Herck over Last Words.: ?Enkele maanden na de diagnose van ALS -Amyotrofe laterale sclerose- verloor mijn moeder, Nicole, haar spraak. Ik heb haar toen gevraagd om altijd notities te maken, wat resulteerde in een 20-tal boekjes met dagelijkse anekdotes, correspondenties en reflecties. In de teksten is duidelijk te merken dat mijn moeder?s zorgen, klachten en plezier, maar ook haar handschrift veranderen naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt.?In de notities speelt het ziekenhuis een belangrijke factor, daar dit simpelweg haar leven was. Nicole had geen familie buiten mezelf. Haar loyaliteit aan het ziekenhuis en de werkplicht gaf haar leven zin. De oprechte trouw van collega?s die mijn moeder bijna dagelijks gingen bezoeken en die zelfs nachten bij haar hebben doorgebracht is iets zeer menselijks, wat verteld mag worden en gezien mag worden door de buitenwereld. Ik wil de mensen die haar ooit gekend hebben een trots en warm gevoel geven, en de toekomstige generatie een verhaal vertellen over naastenliefde.?

Burgemeester Veerle? Heeren die samen met algemeen directeur dr. Raf Lippens bij de onthulling was, schreef op haar facebookpagina een gevatte commentaar.

“Kunst, het maakt toch altijd iets los bij de mensen.?Goeie kunst raakt je het diepst van je ziel. Zoals in het ziekenhuis, bij de opening van het nieuwe kunstwerk van Tom Herck?samen met Dr Lippens en de poetscollega?s van Toms mama. Een bijzonder verhaal: Nicole Swennen was 13 toen ze begon als poetsmeisje in het Sint-Annaziekenhuis onder de hoede van de Zusters Augustinessen die zich over haar ontfermde. Bijna 50 jaar lang stond ze klaar voor onze inwoners, tot ze?vlak voor haar pensioen ALS kreeg. Haar collega?s waren haar familie, want verder had ze alleen haar zoon Tom. Dokter Lippens beloofde haar dat Tom een kunstwerk mocht maken voor het ziekenhuis, en zo geschiedde. Wat een eerbetoon! Wat een emotie! Wat een kracht die van haar notities uitgaat! Haar woorden gaan nog heel veel mensen in het ziekenhuis inspireren, jarenlang.”?

Naast Last Words werden? in het ziekenhuis ook nog ’s een muurschildering en twee monumentale doeken van Tom Herck onthuld.