Truineer Nieuws melden?

Vice-kampioen, Gouden Schoen en Bekerfinale

24 februari speelt STVV thuis een belangrijke match tegen Charleroi. De dag daarvoor viert de club zijn 95ste verjaardag. Wij brengen voor u dagelijks de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Kanaries. Vandaag nemen we de jaren ’60-’71 onder de loep.

© Fotograaf: STVV-HLN

Het negende seizoen in eerste, ?65-?66, werd het beste uit de geschiedenis. STVV schoot letterlijk en figuurlijk uit de startblokken: 23 op 24 en?herfstkampioen. Sint-Truiden was plots het epicentrum van het Belgisch voetbal.?Bosmans,?Martens,?Polleunis?en?Vandeboer?werden opgeroepen als A-of B-internationaal en de Spaanse voetbalbond nodigde de Kanaries uit voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen het nationale elftal. Geel-blauw verloor met 5-1, maar het seizoen kon niet meer stuk. STVV sloot het seizoen als?vice-kampioen?af op 7 punten van Anderlecht. De?tovenaar?Raymond Goethals, die in dit succes een heel belangrijke rol speelde, verliet STVV om bondscoach te worden.

Op 7 april 1968 maakte?Lon Polleunis?zijn debuut bij de Rode Duivels in Amsterdam, waar de Belgen met 1-2 wonnen en Lon het eerste doelpunt scoorde.?Polleunis?kreeg voor zijn schitterende prestaties bij STVV en bij de nationale ploeg?de?Gouden Schoen?(?68-?69). De Kanaries eindigden op een mooie 7de?plaats.?

De finale van de beker van de Belgi? in ?70-?71 was de volgende topprestatie van de Kanaries. Duizenden supporters reisden mee naar de Heizel, waar Beerschot in de verlengingen te sterk bleek. De 2-1 nederlaag (doelpunt van?Eddy Lievens) betekende het einde van een mooie droom.