Truineer Nieuws melden?

Twee weken lang carnavalhoofdstad

Sint-Truiden is vanaf zondag 24 februari tot en met maandag 4 maart opnieuw d? carnavalshoofdstad van Haspengouw. Jong en oud zullen hun ogen de kost kunnen geven tijdens een kleurrijke mix van bruisende evenementen en wervelende taferelen.

© Fotograaf: Truineer

Kermis

Stadsjeugdprinses Lina de Eerste trapt de festiviteiten op gang met haar Super Kindercarnavalsfeest op zondag 24 februari in de Gazo. Die verandert vanaf 13u11 in een kinderparadijs, met zwierige discomuziek, grimesessies, glittertattoos, een springkasteel, een ballonenclown en een niet te missen optreden van Jens de Matroos.

Dinsdag 26 februari is er om 19u11 de ontvangst van het Gilde Blauw Sjuut uit Heerlen in de Brouwerij van Wilderen. Dit bonte gezelschap herneemt de historische tocht van het narrenschip uit 1133 die ook in die tijd Sint-Truiden al op zijn kop zette. Diezelfde dag kunnen vanaf 13u30 ook de iets oudere stadsgenoten hun hart ophalen tijdens de carnavalsdansnamiddag voor senioren in ?t Veilinghuis. Daar vindt op donderdag 28 februari om 13u eveneens de carnavalsdansnamiddag voor personen met een handicap plaats.

In Sint-Truiden ook geen carnaval zonder kermis. De tientallen kraampjes en attracties zijn geopend vanaf vrijdag 1 maart. Die dag wordt er vanaf 20u ook gequizd in het Feestpaviljoen op de Grote Markt. De opbrengst van deze TrudoQuiz gaat naar de kinderafdeling van het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo.

Non-stopfeestweekend

?Daarmee is het startschot gegeven van een non-stopfeestweekend op en rond de Grote Markt waar de hoogtepunten elkaar in spoedtempo opvolgen. Het succesvolle Faat Verklie?d Bal is op zaterdag 2 maart ?the place to be?. Op zondag 3 maart is er naast de ceremoni?le Machtsoverdracht en de ronkende Prinsenparty ook een gloednieuw Beerpong Tornooi. Dat wordt voor de eerste keer georganiseerd in samenwerking met de Truiense studentenvereniging ?Moeder Kanarie??, vertelt Jo Sneyers, Opper van de Truiense stadscarnavalsvereniging Orde van de Commeduur.

D? apotheose is er op maandag 4 maart met de Internationale Verloren Maandagstoet. Die rijdt vanaf 13u33 via Schurhoven, Nieuwpoort, de Houtmarkt, de Plankstraat, het Heilig Hartplein, de Luikerstraat, het Europaplein, de Naamsevest, de Clockemstraat, de Stapelstraat, de Rijschoolstraat, de Kazernestraat, het Sint-Martenplein, de Breendonkstraat, de Diesterstraat en de Abdijstraat door het stadscentrum.

Heilige Trudo

?De Internationale Verloren Maandagstoet is al aan zijn 74ste editie toe. Er nemen 45 groepen deel uit Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Walloni? en zelfs uit Nederland. Om iedereen de kans te geven om van het bonte schouwspel te genieten, richten we dit keer aan het Sint-Martenplein een speciale kidszone in en voorzien we aan ons stadskantoor een zone waar personen met een handicap in alle comfort naar de stoet kunnen kijken. Wij betrekken dus echt i?dereen bij het carnavalsgebeuren, zelfs de stichter van onze stad. De heilige Trudo prijkt voor de gelegenheid in cartoonvorm op de nieuwe affiche die vanaf vandaag overal opduikt?, zegt schepen van Carnaval Hilde Vautmans.

?Trudo en carnaval zijn onlosmakelijk met onze lokale geschiedenis verbonden. Tijdens het Trudojaar mocht onze patroonheilige dan ook niet ontbreken op carnaval. Dat is een volksfeest bij uitstek, waarbij mensen voor even hun zorgen opzij zetten en onbeteugeld van het leven genieten. Daar hebben ze in Sint-Truiden meermaals de gelegenheid toe?, besluit burgemeester Veerle Heeren.

?Iedereen die dat wil, kan een carnavalsaffiche aan zijn of haar raam hangen. De affiches zijn verkrijgbaar bij Toerisme Sint-Truiden (Grote Markt). Het volledige carnavalsprogramma is ook terug te vinden op?www.raadvanelf.be. Daar vinden bezoekers ook een handig plannetje met de route van de Internationale Verloren Maandagstoet. Tijdens de stoet kan je via de Facebookpagina van de Raad van Elf (www.facebook.com/raadvanelf) volgen waar op welk moment de stoet zich bevindt. Handig!?, aldus nog schepen van Carnaval Hilde Vautmans.