Truineer Nieuws melden?

Hasp-O verenigt katholiek onderwijs

Alle scholen van het katholiek secundair onderwijs te Sint-Truiden zullen intensief samenwerken in een nieuw project en dit met een nieuwe naam -Hasp-O- en een nieuw logo (zie foto). De nieuwe structuur bestaat uit een observerende en ori?nterende eerste graad, domeinscholen en een satellietschool. 200 dagen voor de start van het nieuwe schooljaar stelden de scholen hun plannen voor.

© Fotograaf: Haspo

Samenwerking rond waarden die verbinden

De voorbije jaren was er al een nauw samenwerkingsverband tussen de Katholieke secundaire scholen in Sint-Truiden onder de vorm van de Scholengemeenschap Sint-Trudo. De afgelopen maanden is de overtuiging ontstaan om een sterkere samenwerking op poten te zetten en de krachten te bundelen rond ??n groot, vernieuwend onderwijsproject dat de troeven van 5 sterke scholen bundelt in ??n scholenproject voor het Katholiek Secundair Onderwijs in Haspengouw.

Hoofdstad van Haspengouw

Sint-Truiden, de hoofdstad van Haspengouw, is de uitvalsbasis van de samenwerkende scholen. De samenwerking, die ge?nspireerd is op het leven van Sint-Trudo (stichter van de stad), hecht een groot belang aan een liefdevolle zorg, dienstbaarheid, solidariteit, openheid, kansen voor talent en wederzijds respect. Dit zijn stuk voor stuk waarden die dialoog en vertrouwen als basis hebben. Zij vormen de verbindende factoren tussen de scholen die mee in dit project stappen en ook hierin nog hun individueel pedagogisch project blijven herkennen.

E?n sterk geheel

?Hasp-O? verenigt voortaan de deelnemende scholen (KCST, Technicum, SOLV-scholen Tuinbouw, Sint-Aloysius en de Regenboog) en zal naar buiten treden als ??n sterk geheel met als baseline ?Katholiek Onderwijs in Haspengouw?.

Hasp-O staat voor een samenwerking tussen SOLV Campus De Regenboog, die voortaan onder de naam Hasp-O Zuid zal verder gaan; Technicum en KCST, die versmelten tot ??n school met als naam Hasp-O Centrum; SOLV Campus Tuinbouw, die de benaming Hasp-O Stadsrand meekrijgt en SOLV Campus Sint-Aloysius, die Hasp-O Zepperen wordt. Op deze manier zullen de verschillende campussen een eigen ?Hasp-O label? krijgen.

Een logo met een boodschap

Deze sterke samenwerking krijgt ook vorm in het logo, zowel inhoudelijk als geografisch. In de geborgen kern ontdek je een warme oranje glimlach die symbool staat voor Hasp-O Zuid. Als twee ineengeslagen handen staan het geel en het blauw van de binnenste cirkel voor de samenwerking van Hasp-O Centrum (KCST en Technicum). De turkooizen buitenrand symboliseert Hasp-O Stadsrand die het centrum omzoomt. Het groene punt staat voor de satellietschool, letterlijk ?in het groen?, Hasp-O Zepperen. Samen maken ze de kleurrijke cirkel rond tot Hasp-O, met de ?O? van onderwijs waar de leerling centraal staat als bijzonder accent

Naar domeinscholen en kiezen voor finaliteiten

Leerlingen van Hasp-O ontdekken hun interesses en talenten al vanaf het eerste jaar. De observerende en ori?nterende eerste graad van het gewoon secundair onderwijs vind je in Hasp-O Centrum, Hasp-O Stadsrand en Hasp-O Zepperen. Leerlingen proeven er in het tweede jaar van de basisopties van verschillende mogelijkheden binnen het studieaanbod. Na het tweede jaar liggen alle mogelijkheden open en kiest de leerling, in functie van eigen interesse, voor een domein:

? Economie & organisatie

? Land- & Tuinbouw (met een STEM-richting)

? Maatschappij & welzijn

? Sport

? STEM

? Taal & cultuur

Binnen een domein kiest de leerling, in functie van zijn manier van werken, een finaliteit. Kan je goed theoretisch denken, dan is de doorstroomfinaliteit een goede keuze. Pas je de theorie ook graag toe, dan past de dubbele finaliteit bij jou. Wil je graag praktisch werken en stages lopen, dan is de arbeidsgerichte finaliteit jouw ding. In Hasp-O Centrum en Hasp-O Stadsrand kan je de drie finaliteiten terugvinden binnen domeinen die deze campussen aanbieden (alle bovengenoemde domeinen behalve sport). Je kan wisselen van finaliteit zonder van campus te veranderen.

De groene satellietschool Hasp-O Zepperen
Kiest men liever voor een kleinschalige school in het groen? Dan biedt Hasp-O Zepperen als groene satelliet temidden van de fruitgaarden een kwaliteitsvol alternatief, met eigen accenten rond duurzaamheid en engagement. Hasp-O Zepperen biedt als enige vestiging een sportrichting aan, naast het volledige domein Economie & organisatie en bepaalde richtingen uit de domeinen van Taal & cultuur en Mens & maatschappij.

Hasp-O Zuid: individuele begeleiding en maximale kansen (BuSO)
Is er echter een traject op maat nodig met een extra duwtje in de rug, dan kan dat in het? buitengewoon onderwijs van Hasp-O Zuid, waar opleidingsvormen 2 en 3 worden aangeboden. Opleidingsvorm 2 legt de nadruk op sociale- en arbeidsgeschiktmaking, die helpen integreren in een (beschermd) leefen arbeidsmilieu. Opleidingsvorm 3 bereidt je voor op tewerkstelling in het gewone arbeidscircuit. De richtingen die aangeboden worden zijn bakkersgast, interieurbouw, logistiek assistent in ziekenhuizen en zorginstellingen en de alternerende beroepsopleiding.

Hasp-O gaat voor integratie (OKAN)
Hasp-O staat niet los van de maatschappij, maar zet zich via kwaliteitsonderwijs ook dienstbaar in voor verschillende vormen van integratie. Nieuwkomers in ons land, minderjarigen en anderstaligen krijgen een programma op maat en maken kennis met onze taal, ons land en onze cultuur in de Onthaal-Klassen-Anderstalige-Nieuwkomers (OKAN) van ankerschool Hasp-O Centrum. Na ??n jaar stap je over naar een niet-OKAN programma.

Studeren ?n werken kan ook bij Hasp-O (CLW)
Studeren en werken combineren: ook dat kan dankzij het uitgebreide studieaanbod deeltijds onderwijs van Hasp-O, in het centrum leren en werken (CLW). Vanaf 16 jaar kan men via CLW leren en werkplekleren combineren. De opleidingen geven een zeer praktische invulling van de 5 domeinen die Hasp-O aanbiedt. Zo kan men STEM-richtingen volgen als mechanica, elektriciteit en hout, of kan men kiezen voor richtingen in de zorg, logistiek, voeding en tuinbouw.?

Toekomst: uitbouw modern onderwijsproject

?Ik ben fier dat ik samen met radiomaker en oud-leerling Daan Masset de nieuwe naam en het nieuwe logo mag onthullen via een energiek filmpje waaraan leerlingen van alle betrokken scholen meewerkten. Ook onze nieuwe website waarop ons project staat uitgelegd lanceren we vandaag (www.hasp-o.be), niet toevallig exact 200 dagen voor de start van het nieuwe schooljaar 2019- 2020. Dit zal de start zijn van een duurzame samenwerking tussen scholen die dezelfde visie en waarden delen en een vernieuwend onderwijsproject in onze regio willen aanbieden. De komende maanden zal er verder gewerkt worden aan de uitbouw en versterking van dit project?, besluit co?rdinerend directeur a.i. Suzanne Bex.

BEKIJK HET FILMPJE HIER