Truineer Nieuws melden?

95 jaar STVV: in 30 jaar van nul naar de top

24 februari speelt STVV thuis een belangrijke match tegen Charleroi. De dag daarvoor viert de club zijn 95ste verjaardag. Vanaf vandaag brengen we voor u de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Kanaries. Vandaag nemen we voor een goede start meteen de eerste 30 jaar onder de loep.

© Fotograaf: STVV

Een moeizame start

Op 23 februari 1924 werd de club opgericht onder het stamnummer 373. De eerste wedstrijd van STVV was tegen Cercle Tongeren, dat toen in tweede klasse speelde. Het was geen groot succes: slechts 9 betalende toeschouwers en een recette van 13,50?Belgische frank.

Op naar de top

De Kanaries debuteerden vier jaar na de oprichting in de nationale reeksen. Het seizoen ?38-?39 werd het seizoen van?Kogelke?Appeltants, die liefst 50 van de 93 doelpunten voor zijn rekening nam.Twee jaar later brak de tweede oorlog uit. De competitie werd enkele keren onderbroken en STVV ondervond rechtstreeks de gevolgen van de oorlog: in 1944 vernielden luchtbombardementen de accommodatie volledig.

Kampioen na 25 jaar

In het seizoen ?46-?47 schreef Pol Appeltants geschiedenis. Kogelke maakte, als eerste Limburger en Truienaar, zijn debuut bij de Rode Duivels. Een jaar later vierde STVV haar 25-jarig bestaan met een kampioenstitel: geel-blauw promoveerde naar de huidige?tweede klasse. In 1952 werd STVV verheven tot Koninklijke Maatschappij. In het seizoen 1955-1956 eindigden de Kanaries op de derde plaats en bereikten ze de halve finale van de beker van Belgi?. (uitgeschakeld door Antwerp 2-1).

Eindelijk bij de elite

In het volgende seizoen??56-?57?was het zover: STVV steeg naar de elite. De eerste jaren in eerste klasse luidde het motto: knokken voor het behoud. In 1959 werd de eerste lichtinstallatie op Stayen ingehuldigd en kwam de jonge, toen nog onbekende,?Raymond Goethals?naar STVV. Deze meester-tacticus introduceerde een nieuwe tactiek en bouwde STVV uit tot een te duchten eersteklasser.In ?62-?63 eindigde geel-blauw op de vijfde plaats en scoorde een vier op vier tegen Anderlecht (3-1 en 1-2).

(Bron:STVV.com)