Truineer Nieuws melden?

Pascy eerste schepen voor eenzaamheid in Vlaanderen

Pascal Monette (Open VLD) wordt de eerste schepen voor eenzaamheid in Vlaanderen. Zijn eerste plan? Naar het voorbeeld van Rotterdam en meldpunt eenzaamheid opstarten in Sint-Truiden.

© Fotograaf: foto fb Pascy Monette

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse premier Theresa May een minister van Eenzaamheid aangesteld. Maandag volgt Sint-Truiden zowaar met een schepen voor eenzaamheid. ?Eenzaamheid wordt pijnlijk zichtbaar via de opmars van thuiszorg?, zegt de eerste Vlaamse schepen van E?nzaamheid Pascy Monette (open VLD) in HLN.? ?We hebben niet de illusie dat we dit probleem kunnen oplossen, maar we willen de Truienaren wel mobiliseren en initiatieven steunen die iets aan eenzaamheid doen. Via een sensibiliseringscampagne gaan we de Truienaren bewust maken van de problematiek en hen oproepen om waakzaam te zijn voor signalen van ??nzaamheid. Truienaren kunnen gevallen van E?nzaamheid voortaan signaleren aan een speciaal daarvoor opgericht meldpunt.?

Pascal Monette vindt niet zelf de mosterd uit. Hij neemt Rotterdam als voorbeeld. Daar werd toen in een huis een vrouw aangetroffen die al 10 jaar dood was zonder dat iemand iets had opgemerkt. Nu kan daar elke vorm van eenzaamheid door iedereen die dat wil gemeld worden met een eenzaamheidsmeldpunt. Na een melding volgt binnen de 24 uren een bezoek. Na een eerste pilootproject werd het meldpunt daar uitgerold in heel de stad.