Truineer Nieuws melden?

Ahmadiyya’s gul voor onderwijs anderstaligen

De Ahmadiyyaa-moslims schonken hun inzameling van de kerstmarkt -500 euro- integraal aan het onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen. Meteen de derde keer op rij dat ze dat doen.

© Fotograaf: Danny Claes

De Ahmadiyya-moslims zijn in Sint-Truiden alom bekend om hun maatschappelijk engagement en gulle solidariteitsacties. Voor de derde keer op rij schonken ze het geld dat ze inzamelden op de kerstmarkt aan het goede doel. Op 10 januari overhandigde een delegatie een cheque aan vzw In-Zet voor haar project rond onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen. ?

De Ahmadiyya?s zijn een islamitische geloofsgemeenschap. Hun overtuigingen wijken af van die van veel andere moslims. Ze zijn bijgevolg meermaals het mikpunt geweest van agressieve vervolgingen, waardoor ze in veel gevallen genoodzaakt waren hun thuisland te ontvluchten.

Ook in Sint-Truiden hebben zich heel wat Ahmadiyya?s gevestigd. Ze komen vooral uit Pakistan. Ze zijn met een zestigtal mensen van zo?n 13 families, waarvan het gros hier al bijna 20 jaar verblijft.

Er ge?ngageerd

?De Ahmadiyya?s zijn ook erg ge?ngageerd en organiseren allerlei sociale acties. Zo delen ze op het Suikerfeest geschenkjes uit aan kinderen van het opvangcentrum en houden ze op 1 januari een opruimactie. Recent besloot de gemeenschap ook nog het geld dat ze inzamelde op de kerstmarkt ?- 500 euro in totaal – aan het goede doel te schenken?, aldus burgemeester Veerle Heeren.

?Hun keuze ging naar het onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen. Dat bieden we samen met vzw In-Zet in het kader van onze Brede School aan in vier scholen. Zo zorgen we ervoor dat in totaal meer dan 64 leerlingen die onze taal nog niet machtig zijn toch een kwalitatieve schoolopleiding kunnen volgen. Dat is essentieel voor een duurzame integratie in onze samenleving. Daar zijn onze Ahmadiyya?s zich meer dan wie ook van bewust. We zijn dan ook vereerd dat ze dit project betoelagen met de opbrengsten van hun kerstacties?, zegt schepen van Integratie Hilde Vautmans.